ÁSZ

2018.01.20. 07:42

Fucsovicsot nem lehet megállítani

Fucsovics Márton 6:3, 6:3, 6:2-re legyőzte az argentin Nicolas Kickert, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjébe, ahol a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federerrel találkozik.

Hungary's Marton Fucsovics reacts after beating Sam Querrey of the US in their men's singles second round match on day four of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 18, 2018. / AFP PHOTO / Greg Wood / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Greg Wood

A világranglistán 80. magyar játékos – aki életében először főtáblás Melbourne-ben – a moldovai Radu Albot és a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querrey bravúros búcsúztatása után, Kuhárszky Zoltán 1983-as menetelése óta az első magyar férfi volt, aki bejutott az év első Grand Slam-tornáján a 32 közé. Ott a 93. helyen álló Kicker várt rá, akit eddigi egyetlen találkozójukon 6:3, 6:0-ra vert idén újévkor az indiai Púnában.

A hozzá hasonlóan 25 éves ellenfél Melbourne-ben nagyobb ellenállást tanúsított, de 4:3-nál elvesztette az adogatását, majd a precízen játszó magyar kiszerválta a 41 perces szettet (6:3).

A folytatásban Fucsovics rögtön brékelt, 2:0-ra elhúzott, majd 2:1-nél a dél-amerikai ápolási szünetet kért a lábujjait fájlalva. A nyíregyházi teniszezőt azonban nem zökkentette ki a hatperces pihenő, stabil alapvonaljátékkal tartotta előnyét, majd 5:3-nál játszmalabdához jutott. Ekkor Kicker kettős hibát ütött, így 1 óra 21 perc után Fucsovics már kétszettes előnyben volt (6:3).

Az egyre többet rontó és egyre kedvetlenebb argentin a harmadik felvonás elején is elbukta a szerváját. Fucsovics 3:0 után pedig már nem lassított: „semmire” vette el Kicker adogatását, aki 5:0-nál még hozott két gémet, de ennél többre már nem futotta az erejéből. A magyar játékos 1 óra 56 perc alatt bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a címvédő és ötszörös bajnok Roger Federer vár rá.  A svájci szupersztár a harmadik fordulóban a francia Richard Gasquet-t győzte le három játszmában.

„Ismerem Fucsovicsot, mert tavaly pár napot edzettünk együtt. Nagyszerű, nagyon kedves ember”

- nyilatkozta a mérkőzés után következő ellenfeléről Federer. Hozzátette, örül, hogy a magyar teniszező ilyen messzire jutott, mert keményen megdolgozott ezért.

„Jó alapvonal-játékos, örülök a sikerének, megérdemli, hogy ő is egy ilyen arénában játszhasson” – mondta a korábbi világelső arra utalva, hogy a mérkőzést várhatóan a 14800 néző befogadására alkalmas Rod Laver Arénában vívják majd.

„MEGVAAAANNNN!!!!”

- ujjongott Facebook-oldalán a boldog győztes. „Nincs mit mondani, minden ott volt a pályán. Tudtam, hogy kemény lesz, neki is nagyszerű hete volt itt, ezért nagyon figyeltem az elejétől. A szervákat jól éreztem, és ez sokat segített, összességében végig tudtam kontrollálni a meccset” – írta bejegyzésében, hozzátéve: „Gyerünk tovább, mert még nincs vége!”

Harmadik győzelmével Fucsovics várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán, és átszámítva már 48,6 millió forint keresetnél tart Melbourne-ben. Egyben beállította a 2016-ban, 72 évesen elhunyt Baranyi Szabolcs magyar rekordját, aki 1973-ban volt nyolcaddöntős az Australian Openen.

Eredmény:

3. forduló (a 16 közé jutásért):

Federer (svájci, 2.)-Gasquet (francia, 29.) 6:2, 7:5, 6:4

Fucsovics Márton-Nicolas Kicker (argentin) 6:3, 6:3, 6:2

Borítókép: AFP PHOTO / Greg Wood

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában