Szavaztak

2023.02.08. 15:52

Vaskuti Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A magyar kajak-kenu sport mesteredzői közé bekerült Csernák Károly, a Váci Kajak-Kenu SE edzője (k), Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke (j) és Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, a MKKSZ sportági szakfelügyelője a mesteredzők nevét tartalmazó emléktábla előtt az MKKSZ budapesti székházában tartott ünnepségen 2019. október 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A jelenlegi tagok közötti szerdai szavazásban kiválasztott Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Facebook-oldalára feltöltött videóban telefonon értesítette Vaskuti Istvánt, jelezve, hogy hét érvényes szavazattal választották meg új tagnak.

"Nagyon értékesnek tartom azt, hogy a tagok maguk közé emeltek" - mondta Vaskuti István. Hozzátette, ez óriási dolog a sportág számára is.

Kajak-kenu versenyző még nem volt a Nemzet Sportolója.

Vaskuti István a közmédiának elmondta, azért eshetett rá a választás, mert elég sokrétű volt a tevékenysége. Hozzátette, a sportág sikereit is elismeri ez a döntés.

Nagyon nagy büszkeséget érzek magamban, ilyen kiválóságok közé bekerülni, ilyen elismerést kapni ilyen kiváló emberektől, ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet

 - fogalmazott Vaskuti István, aki kérdésre felelevenítette, hogy a moszkvai olimpián Foltán Lászlóval elnézték a bólyasort, ezért a cél előtt megálltak. Viszont akkora előnyre tettek szert, hogy így is nyertek.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában