Birkózás

2022.06.24. 16:14

Hét érmet nyertek a magyar kötöttfogásúak

Remekül szerepelt a magyar kötöttfogású válogatott a hagyományos római birkózóviadalon.

A nemzetközi szövetség rangsorversenyei közé tartozó olaszországi torna első két napján 17 ország közel 100 kötöttfogásúja vett részt.

A magyarok közül Lévai Zoltán a 77 kilogrammban, míg Losonczi Dávid 97 kilóban állhatott fel a dobogó tetejére. Lévai előbb egy brazil riválist iskolázott le, majd az elődöntőben az egy kategóriával lejjebb Európa-bajnok Fritsch Róbertet verte magabiztosan. A tavaly hónapokig betegséggel küzdő birkózó a fináléra is megőrizte jó formáját, és az iráni Amin Kavijaninedzsad 4-0-ás legyőzésével szerezte meg az aranyérmet.

Losonczi Dávid menetelése komoly meglepetésnek számít, ugyanis csak azért indult 97 kilóban, mert eredeti súlyában, 87 kg-ban Lévai Tamás, Takács István és Szilvássy Erik is szerepelt, márpedig a rangsorversenyeken egy nemzetből maximum hárman indulhatnak egy kategóriában.

Az ESMTK sportolója ennek ellenére remekelt, és úgy szerzett aranyat, hogy a junior világbajnok litván Livius Laurinaitist, a tokiói olimpián ötödik, az idei budapesti Eb-n ezüstérmes finn Arvi Savolainent, majd a döntőben az olasz színekben versenyző Nikoloz Kakhelashvilit is felülmúlta.

A 87 kilogrammban nagy harc folyik a csapatba kerülésért a szeptemberi világbajnokságra. A három nagy rivális közül a budapesti Eb-n is induló Szilvássy szerepelt a legjobban, többek között Lévai Tamást is legyőzte, s végül a második helyen zárt, míg Takács és Lévai harmadik lett.

Szintén bronzérmet szerzett Rómában Fritsch és az olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes Szőke Alex, aki vállműtét miatti hosszú kihagyás után tért vissza.

Borítókép:  Lévai Zoltán (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!