Női kosárlabda

2022.04.10. 18:21

Történelmet írt a Sopron Basket: első magyar csapatként megnyerte az Euroligát

A Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, mivel az isztambuli négyes döntő vasárnapi fináléjában, végig vezetve, 60-55-re legyőzte a házigazda Fenerbahcét.

Női kosárlabda Euroliga, döntő:
Sopron Basket-Fenerbahce (török) 60-55 (16-6, 13-13, 16-19, 15-17)
------------------------------------------------------------------
Pontszerzők: Williams 16 pont, Fegyverneky 12, January 11, Határ 10, Brooks 9, Dolson 2, illetve Jagupova 13, Zahui 12, Cakir 11, Sabally 9, Williams 5, Hartley 3, McBride 2

 

Az ötödik Final Fourjukban szereplő soproniak pénteken igazi hőstettet hajtottak végre, mivel csaknem végig vezetve 74-69-re legyőzték az esélyesebbnek tartott Salamancát, amelytől kikaptak a tavalyi elődöntőben. A találkozó hőse a magyar bajnok szerb légiósa, Jelena Brooks volt 27 ponttal.


A neheze azonban még hátravolt, ugyanis a fináléban a házigazda Fenerbahce várt Gáspár Dávid együttesére, amely a másik ágon 83-74-re verte a cseh USK Prahát, főként az ukrán Alina Jagupova 24, a svéd Amanda Zahui 18, Kayla McBride 15 és a szintén amerikai Bria Hartley 10 pontjával. Utóbbi három játékos azért is ismerős lehetett a zöld-sárgák számára, mert korábban mindannyian eltöltöttek egy-egy szezont Sopronban.


Ahogy várni lehetett, pokoli hangulat várta a magyarokat az Ülker Spor ve Etkinlik Salonuban, a 2012-ben átadott, ultramodern csarnokban kosármeccsekre 13 800 szurkoló juthat be, és a Fenerbahce szintén euroligás férfi csapatának is az otthona. Ezúttal 9500 szurkoló foglalt helyet a lelátókon - köztük csaknem negyven soproni -, ilyen nagy közönség előtt pedig még egyetlen magyar női klubcsapat sem szerepelt.


Az egymás elleni mérleg nem sok jót ígért a magyaroknak, mivel az eddigi 24 EL-mérkőzésből csak hatszor győztek, 18-szor a Fener ünnepelhetett. Az a statisztika sem a Sopronnak kedvezett, hogy ellenfele november óta nem kapott ki az Euroligában, és az alapszakaszban 11/3-as mérleggel megnyerte a B csoportot, míg a Sopron 8/6-tal második lett.


Az első Euroliga-trófeájukra hajtó klubok csatája elképesztő módon 12-0-ás vendégelőnnyel indult - főként a csapatkapitány Fegyverneky Zsófiának köszönhetően -, a favorit törökök hét és fél perc (!) elteltével találtak először a gyűrűbe. A hazaiak szenvedtek, kilátástalan helyzetekből kényszerültek dobásokra, és sztárjaik is rendre "betliztek", miközben a Sopron csak a nyitónegyedben 16 lepattanót szedett.


A folytatásban egy 5-0-ás isztambuli roham következett, az elképesztő fizikumú Jagupova - aki már sok borsot tört a magyarok orra alá Eb-ken is - egymaga tartotta meccsben a csapatát. Az Európa-bajnok Brooks triplájával azonban újra visszaállt a tízpontos különbség (25-15), a nagyszünetben 29-19 volt az állás.


Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok 28-17-re vezettek a lepattanócsatában, és 36 százalékkal céloztak a mezőnyből - szemben a hazaiak 18-ával -, emellett a Fener 19 pontjából nyolcat büntetőből tudott elérni.


Fordulás után Gáspár Dávid tanítványai több folyamatos játékot engedtek riválisuknak, amely fokozatosan lendületbe jött, így öt perc alatt egy pontra csökkentette hátrányát (33-32). A vendégszurkolókat a 208 centis Határ Bernadett kosarai nyugtatták meg, az utolsó szakasz 45-38-ról indult.


A franciákkal a tokiói olimpián bronzérmes Gabby Williams remek triplájával és 15. pontjával 51-43 állt a nagyórán, aztán állandósult az ötpontos magyar előny. A hajrában az ellenfél már egyre hitehagyottabban küzdött, a Sopron pedig hallatlan fegyelemmel és megérdemelten nyert. A meccs legértékesebb játékosának Gabby Williamst választották, aki 16 pontjával a mezőny legeredményesebbje volt.


A 14-szeres magyar bajnok ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.
       


korábban:
a 3. helyért: Salamanca (spanyol)-USK Praha (cseh) 71-59 (12-19, 20-18, 22-9, 17-13)

További fotók ITT.

Borítókép forrása: Tóth Zsombor / Sopron Basket

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!