Peking 2022

2021.11.09. 16:52

Sporttörténelmi tettre készül a magyar női jégkorong-válogatott

A magyarok közel tíz éve még a világ negyedik vonalában játszottak, azóta sikerült a világ legjobb tíz csapata közé kerülni.

Budapest, 2020. július 30. Lisa Haley, a magyar női jégkorong-válogatott frissen kinevezett olimpiai bajnok kanadai szövetségi kapitánya (k) edzést tart a csapatnak a fővárosi Tüskesátorban 2020. július 30-án. Az új szövetségi kapitány szerint jó alapokra építhet a jövő évi elit-világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott, amelyben remek képességű játékosok alkotnak egységet.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Fennállása során először juthat ki a magyar női jégkorong-válogatott az olimpiára: Lisa Haley szövetségi kapitány csapata csütörtöktől vasárnapig a csehországi Chomutovban selejtez, és a négyes torna első helyezettje szerez indulási jogot a februári pekingi téli ötkarikás játékokra.

A női hoki 1998 óta szerepel az olimpia műsorán, a magyarok eddig a közelébe sem jutottak a kijutásnak. Közel tíz éve még a világ negyedik vonalában játszottak, azóta sikerült a világ legjobb tíz csapata közé kerülni, és játszani az elit vb-n. A magyar férfi csapat utoljára 1964-ben játszott olimpián, és az már augusztusban eldőlt, hogy a 2022-es játékokra nem jut ki.

A csapat vasárnap érkezett meg Chomutovba, a selejtező csütörtökön kezdődik, az ellenfelek sorrendben: csütörtökön délben Lengyelország, szombaton este Norvégia és vasárnap délután Csehország.

A papírforma és a világranglistás helyezések alapján a zárónapi cseh-magyar dönthet a továbbjutásról. A calgaryi vb-n, augusztus 22-én a csehek 4-2-re győztek, és később a hetedik helyen zártak, míg a történet első elit vb-jén szereplő magyarok a kilencedikek lettek, Dániát előzték meg.

A Haley-együttes a múlt héten két felkészülési mérkőzést játszott Győrben a vb-hatodik japánokkal, előbb sikerült nyerni 3-1-re, majd szerdán a vendégek 5-2-vel vágtak vissza.

A szövetségi kapitány jelezte, a chomutovi tornán is lesz olyan – szombaton és vasárnap -, hogy 24 órán belül kétszer kell játszani. A japánok ellen az első felvonáson időbe telt, mire felvették a tempót, a másodikon viszont remekül kezdtek. Csak éppen a második összecsapáson idővel kiütközött a fizikai és mentális fáradtság, és az ellenfél nyomására nem tudtak válaszolni.

„Ez jó tapasztalat volt, miként reagál a test és a fej ilyen esetekben, és ez tesz minket jobb csapattá. Az a cél, hogy tartósan magas szinten játsszunk, de természetes, hogy van visszaesés. Az első meccsen hibátlan volt az emberhátrányos védekezés, a következő találkozón két gólt is kaptunk így. Emberelőnyben pont fordítva volt: az első nap nem sikerült betalálni, a másodikon kétszer is ilyen helyzetből” – fogalmazott a kapitány a szövetség honlapján.

Hozzátette: a hibákból sokat lehet tanulni, az emberhátrányban még keresi a tökéletes párokat, és biztosan mindenki mindent belead majd a jégen.

Az olimpiai kvalifikációs torna programja:

csütörtök:

Magyarország-Lengyelország 12.00

Csehország-Norvégia 16.00

szombat:

Lengyelország-Csehország 16.00

Magyarország-Norvégia 20.00

vasárnap:

Csehország-Magyarország 16.00

Norvégia-Lengyelország 20.00

A keret:

kapusok:

Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni Hoki Klub), Szabó Fruzsina (MAC Budapest)

hátvédek:

Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Mayer Fruzsina (HTI Stars, kanadai), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai), Tóth Enikő (KMH Budapest)

csatárok:

Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Gondos Tamara (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (Vienna Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead Collage, kanadai), Metzler Regina (Vasas SC), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (BJA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)

Forrás: MTI

Borítókép: Lisa Haley, a magyar női jégkorong-válogatott frissen kinevezett olimpiai bajnok kanadai szövetségi kapitánya (k) edzést tart a csapatnak a fővárosi Tüskesátorban 2020. július 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!