Úszó Eb

2021.05.10. 14:00

Milák hét, Hosszú három számban indul a hazai Eb-n

Milák Kristóf hét egyéni számban áll rajthoz az úszók jövő hétfőn kezdődő budapesti Európa-bajnokságán, ezzel csúcstartó az 56 fős magyar válogatottban.

Hungarian swimmer Kristof Milak reacts after winning the men's 50m butterfly final of the Four Nations Swimming event in Budapest, Hungary, on July 26, 2020. - The event with competitors from Hungary, Austria, the Czech Republic and Poland is the first international swimming competition since the outbreak of the coronavirus pandemic. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

A szövetség tájékoztatása szerint a 200 méter pillangó világbajnoka és világcsúcstartója legerősebb száma mellett 50 és 100 méter pillangón, valamint 50, 100, 200 és 400 méter gyorson indul, illetve három váltóban is ott lehet a medencében.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ezúttal három fő távjára – a 400 és 200 méter vegyesre, valamint a 200 méter pillangóra – koncentrál. Két számban akár magyar 1-2-es befutó is össszejöhet, mivel a pillangón címvédő Kapás Boglárka új kedvenc távja mellett 400 vegyesen is kipróbálja magát, de indul 400 gyorson is. Ugyanakkor

Hosszú tovább javíthat egy egyetemes Eb-rekordot: 200 vegyesen egymás után a hatodik győzelmét arathatja.

Az Eb-történelem legeredményesebb úszója, Cseh László 200 vegyesre nevezett.

A 35 éves úszó a tizedik Európa-bajnokságára készül,

amivel nehezen megdönthető csúcsot állít fel, amikor elrajtol az előfutamában. Cseh 14 Eb-címmel rendelkezik, és hét egymást követő kontinensviadalon volt aranyérmes.

Verrasztó Dávid korrekordot javíthat 400 m vegyesen: 2018-ban, Glasgow-ban ő lett a legidősebb Európa-bajnoka a számnak 30 évesen, és az elmúlt időszakban mutatott teljesítmények alapján útban a 33. születésnapja felé is ő a fő esélyes, egyúttal sorozatban negyedszer nyerheti meg ezt a számot.

A MÚSZ közleménye emlékeztet rá, hogy az olimpia évében rendezett legutóbbi két Eb nagy sikereket hozott a magyar úszósportnak: 2012-ben, Debrecenben az éremszámot tekintve ért el abszolút rekordot a csapat – 9 arannyal, 10 ezüsttel és 7 bronzzal -, míg 2016-ban, Londonban hivatalosan minden idők legjobb produkcióját nyújtotta a válogatott tíz győzelemmel (10, 4, 5).

Ezúttal kissé visszafogottabbak a várakozások,

Wladár Sándor elnök a 2018-as glasgow-i szereplést állította mérceként – ott négy arany jött össze -, bár jelezte, hazai pályán egy még jobb szereplés sem kizárt.

„Bár a szurkolók ezúttal nem lehetnek velünk, azért bízom abban, hogy a megszokott fergeteges buzdítás nélkül is születnek kiváló eredmények – világklasszisok vannak a válogatottban, akik igazi ikonnak számítanak a sportágban” – mondta a MÚSZ elnöke.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!