Európa Játékok

2019.06.27. 09:52

A női kenupáros és a kajaknégyes aranyat, Kozák ezüstöt nyert

A magyarok két arany- és egy ezüstérmet gyűjtöttek a csütörtök délelőtti négy 500 méteres döntőben a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében. Győzött a női kenupáros és a női kajaknégyes, Kozák Danuta pedig második lett kajak egyesben.

Minszk, 2019. június 27. A gyõztes Medveczky Erika, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Kárász Anna (b-j) mutatja aranyérmét a nõi kajaknégyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a II. minszki Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 27-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Elsőként a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnokának, Kozáknak szoríthattak a magyarok kajak egyes 500 méteren. Az UTE 32 éves, ötszörös ötkarikás bajnoka a múlt heti válogató előtt lázzal járó betegséggel küszködött, ezért nem érkezett százszázalékos állapotban a fehérorosz fővárosba.

Az ezüstérmes Kozák Danuta a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a minszki II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 27-én.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Akárcsak szerdán, a páros döntőben, Kozák most sem kezdett jól, féltávnál csak a negyedik helyen haladt, s bár a hajrája nagyszerűen sikerült, végül már nem tudta befogni a hazai közönség által támogatott Volha Hudzenkát, aki párosban is megelőzte őt. Talán ha van még plusz tíz méter, Kozák nyer, de 500 méterig kitartott a fehérorosz előnye. Kozák Danuta 2015 óta először kapott ki ebben a számban.

Rajt-cél győzelem született párosban

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső, az új kenus olimpiai szám Eb-címvédője és világbajnoki ezüstérmese gyakorlatilag ellenfél nélkül versenyezte végig a távot, fölényes rajt-cél győzelmet aratott. A többiek a fél kilométer jelentős részében csak a hátukat nézhették, és a további dobogós helyezésekért küzdhettek.

Balla Virág (b) és Devecseriné Takács Kincső
Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Nekünk kedveztek az extrém körülmények, a szembeszél. Annyi munkánk van ebben a felkészülésben, hogy megmutatkozott, mennyivel erősebbek vagyunk. Ezzel együtt nem gondoltuk volna, hogy ilyen fölényes sikert aratunk. A hazai válogatókon nem kellett kihajtanunk magunkat, így maradt erőnk az Európa Játékokra is” – nyilatkozta Balla Virág.

„Nagyon jól elkaptuk a rajtot, 300-nál pedig már annyival vezettünk, hogy onnantól kezdve már csak azzal foglalkoztunk, hogy ne csináljunk valami bakit.

- tette hozzá győri klubtársa, Takács Kincső. – A vb-felkészülésünk egyelőre felfelé ívelő pályát mutat, reméljük, hogy Szegeden majd az időeredményünkből is tudunk még lefaragni.”

A kajaknégyes keményen küzdött a győzelemért

A vb-címvédő női kajakos kvartett – Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Medveczky Erika – Balláékkal szemben óriásit küzdött a döntőben a győzelemért. A fehéroroszok hajója már a rajt után kivált a mezőnyből és féltávig jelentős előnyre tett szert. Ezután a magyarok – a hajóban az egy órán belül két versenyt is evező Kozákkal – méterről méterre, centiről centire dolgozták le a hátrányukat, és az utolsó 50 méterhez már együtt érkezett a két egység.

A fehéroroszok szinte végig vezettek a táv során, de a legfontosabb ellenőrző pontra, a célba végül a magyarok érkeztek elsőként.

A férfiak hasonló számában, az új olimpiai számban a tavaly Eb- és vb-bronzérmes magyar egység – Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István – ezúttal nem volt harcban a dobogóért, a hetedik helyen ért a célba.

A regatta zárónapján további hét döntőt rendeznek, a magyarok még hatban lesznek érdekeltek.

A magyar kajak-kenu csapat jelenleg öt éremmel, három arannyal és két ezüsttel áll, míg az egész Európa Játékok-küldöttségnek nyolc dobogós helyezése, közte három elsősége van.

Forrás: MTI

Borítókép: A győztes kajaknégyes Medveczky Erika, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Kárász Anna (b-j)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!