Legendás csatár

2019.04.08. 18:15

Kocsis Sándor születésének kilencvenedik évfordulóját ünneplik

Az Aranycsapat és az FC Barcelona támadójára, az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeznek Barcelonában, a királyi palota épületében rendezett ünnepségen hétfő este.

Forrás: Feltöltő: Kovács Márton Ernő

Fotó: Fortepan

„A fiatalabb generációk számára most Messi és Piqué jelenti a Barcelonát, de a klub világhírűvé válása legalább ilyen mértékben köszönhető a múlt nagyságainak, akik között kitüntetett helyet foglal el Kocsis Sándor” – fogalmazott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki a rendezvény előtt telefonon nyilatkozott a katalán fővárosból.

Mint mondta, a múlt tisztelete, az egykori klasszisok emlékének méltó ápolása megmutatja egy klub igazi értékrendjét. „Az FC Barcelona e tekintetben is a világ élvonalába tartozik” – tette hozzá.

Kocsis Sándor egészen kivételes tehetségű és adottságú játékos volt, még azok között a zseniális futballisták között is, akik akkor a „világverő” magyar válogatottat alkották, vagy akik az '50-60-as évek fordulóján az FC Barcelonában játszottak.

„A magyar és az egyetemes futballtörténelem legjobbjai közé tartozik”

– mondta Szabó Tünde.

Az ünnepségen a tervek szerint Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke is megemlékezik az egykori magyar vb-gólkirályról, aki 1958 és 1966 között viselte a katalánok gránátvörös-kék mezét és akit Spanyolországban Aranyfejű (Cabeza de Oro) becenéven emlegettek.

Az eseményen levetítik a Kocsis Sándorról készült „KOCSIS 90” című rövidfilmet, amelyet névrokona, Kocsis Tibor rendező készített. Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete bemutatja a „Kocsis Sándor, a levegő ura” című könyvét.

Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a megemlékezés főszervezője megnyitja a Kocsis Sándor életét feldolgozó fotókiállítást, amelynek keretében bemutatják a Puskás Intézet Kocsis relikviáit, valamint a Barca Múzeum és a Kocsis család tulajdonában lévő kupákat is.

A meghívottak között vannak Kocsis Sándor családtagjai. Három gyerekének a Szent Korona másolatát adja át Szabó Tünde.

A barcelonai megemlékezés a KOCSIS 90 ünnepségsorozat nyitó rendezvénye, amelynek fővédnöke Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) alelnöke.

Borítókép: Újpest, Megyeri út, UTE pálya, Magyarország-Ausztria (6:1) labdarúgó mérkőzés – a képen Kocsis Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!