összefogás

2018.06.24. 18:47

Asztalitenisz-központot adtak át Debrecenben

Asztalitenisz-edzőközpontot adtak át vasárnap Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a DEAC-DAK Egyetemi Asztalitenisz Központ átadásán elmondta: a mintegy 700 négyzetméteres létesítményben egyszerre 15 asztalnál lehet sportolni. A 120 millió forintos beruházáshoz a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) döntése alapján 80 millió forint állami támogatást kaptak, 40 millió forintot pedig az egyetem biztosított a fejlesztéshez – hangsúlyozta. Hozzátette, a központ az egyetemi, szabadidő- és utánpótlássport debreceni fellegváraként is működik majd.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára példaértékűnek nevezte azt az összefogást, sportos szellemiséget és infrastruktúra-fejlesztést, amely Debrecenben a fenntarthatósággal párosul. „A központ lehetőséget teremt arra, hogy a sportág számára sok fiatal tehetséget fedezzenek fel a városban, a Debreceni Asztalitenisz Klub pedig elérje célját és feljusson az első osztályba” – fejtette ki Sárfalvi Péter.

Horovitz Tamás, a DAK elnöke elmondta: a klubnak jelenleg mintegy ötven versenyzője van, a legjobbak az NB II-es csapatbajnokságban szerepelnek. Hozzátette: az edzőközpont nemcsak a helyi fiatalok előtt áll nyitva, hanem szeretnék, ha idővel a határon túli tehetségek is Debrecent választanák.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat és a Debreceni Egyetem között hosszú évek óta gyümölcsöző a kapcsolat nemcsak a gazdasági és az oktatási területen, hanem a sportban is. Emlékeztetett: a város az utánpótlás-nevelés mellett a versenysportban is segíti az egyetemi klubot, hiszen az önkormányzat az egyik fő támogatója a DEAC NB I-es férfi kosárlabdacsapatának. Felidézte, a felsőoktatási intézménnyel közösen pályázott a város a 2024-es Európai Egyetemi Játékok megrendezésére, amelyet Miskolccal együtt nyert el Debrecen. Idén az asztaliteniszezők 3 millió forint támogatást kapnak a város költségvetéséből – tette hozzá.

Fehér László, a MOATSZ alelnöke köszöntőjében kiemelte: azzal, hogy az asztalitenisz bekerült a kiemelt sportágak közé, nagyjából 5 év alatt mintegy 2,5 milliárd forintot oszthatnak szét infrastrukturális fejlesztésekre. Céljuk, hogy régiónkét két-két olyan centrumot hozzanak létre, amelyek hozzájárulhatnak a sportág újbóli felemelkedéséhez. A debreceni mellett már működik az egri központ, de többek között Sopronban, Celldömölkön és Budapesten is fejlesztenek – fűzte hozzá az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!