koncert

2021.10.14. 07:37

Liszt, Richard Strauss és Alexey Shor dallamai is felcsendülnek a Zeneakadémián

A Zeneakadémián ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar.

A csütörtök esti műsorban Liszt Első Mefisztó-keringője, Alexey Shor Travel Notebook (Útinapló) zongoraversenyének magyarországi bemutatója, Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjei, valamint a Halál és megdicsőülés című műve hangzik el Conrad van Alphen vezényletével. Az esten közreműködik Miroszlav Kultysev, a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese – közölte a zenekar.

Mint a közleményben felidézik,

Liszt Ferenc az Első Mefisztó-keringőt Nikolaus Lenau irodalmi műve hatására komponálta, és teljes mértékben a weimari Liszt stílusát viseli magán.

Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költözött, közben szoros kapcsolatban állt a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Travel Notebook (Útinapló) című zongoraversenye hat különböző városban szerzett emlékeit, benyomásait, érzéseit mondja el a zene nyelvén, sokszínűen, változatosan.

Richard Strauss Till Eulenspiegelről szóló „kópé története” Németalföldön játszódik, zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. Mint írják, külön figyelemre méltó a szólózongora, amelynek virtuóz szólama Griegre és Rahmanyinovra emlékeztet. Befejezésként a Halál és megdicsőülés című gyönyörű, drámai szimfonikus költeménye hallható a Zeneakadémia nagytermében. Az est karmestere, Conrad van Alphen a Dél-Afrikai Köztársaságban, Pretoriában született. Tanulmányait Hollandiában végezte. Pályafutását zenekari bőgősként kezdte, majd vezénylést tanult. Az ezredforduló táján megalapította a Sinfonia Rotterdam zenekart, amelynek azóta zeneigazgatója. A zenekarral vendégszerepelt Oroszországban, Mexikóban, Braziliában, Kolumbiában és Chilében. Szoros kapcsolatban van az orosz zenei élettel is, a Moszkvai Filharmóniai Társaság tagja és rendszeresen fellép Szentpéterváron. Vendégként vezényelt többek között Montreal, Brüsszel, Bogotá, Moszkva, Barcelona és Stuttgart hangversenytermeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában