Új köntösben

2017.09.20. 16:34

Klasszikus darabot mutatnak be a Nemzeti Színházban

Katona József Bánk bán című műve kerül terítékre a magyar dráma napján, szeptember 21-én, csütörtökön. Vidnyánszky Attila a darabot ezúttal kamaraszínházi produkcióként rendezte meg, az előadás a Gobbi Hilda Színpadon látható.

Vidnyánszky Attila korábban a darab drámai és operai változatát is színpadra állította. Katona drámáját 2002-ben rendezte a Nemzeti Színházban. Erkel Ferenc eredeti zenei konstrukcióját és Egressy Béni eredeti librettóját véve alapul 2008-ban a debreceni Csokonai Színházban állította színpadra a művet.

Vidnyánszky Attila az MTI-nek elmondta, hogy a Bánk bán a legjobb magyar darab. „Nem sok van, amelyik shakespeare-i szinten fogalmaz és még színházilag is jól van megírva” – mondta, hozzátéve: létünk nagy kérdéseiről beszél, nem didaktikusan, hanem személyes sorsok, indíttatások, féltékenységek, gyűlöletek, vágyak mentén fogalmaz, ami befogadhatóvá teszi a történetet.

Elmondta: az idei évadban háromszor is színpadra állítja a művet, az Operaházban egy előadás már megszületett, a Nemzeti Színház bemutatója után pedig még a Kaposvári Egyetem diákjaival is színre viszik a darabot. Az utaztatható változatot október elején mutatják be Kaposváron, és a Nemzeti Színházban is játsszák majd.

A Bánk bánról, amelyről a Csongor és Tünde, valamint Az ember tragédiája mellett a magyar drámairodalom alapműveként beszélt, elmondta: három nagy művünk közül az egyik leginspirálóbb. Kiemelte: Magyarország geopolitikai helyzete miatt egymásnak feszülő kultúrák ütközési zónája, és ez határozza meg létünket. Egymásnak feszülő igazságok, világhoz való viszonyok, ez mindig is frontvonal lesz – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért is érdemes mindig újra végiggondolni a darabot.

Erkel Színházbeli operarendezéséről elmondta, hogy klasszikusabb fogalmazási móddal, tradicionálisabb történetvezetéssel próbálta kibontani a zenéből adódó impulzusok mentén a történetet. Például a drámából olyan figurákat és szituációkat is átemelt, amelyek nincsenek az operában.

A prózai műből inspirálódott, a mostani előadásban pedig megjelenik az opera: többször is megszólal, dialogizálnak vele, beépül a produkcióba. A harmadik előadás lesz a legösszegyúrtabb, illetve legszabadabb.

A Gertrudis királynét alakító Udvaros Dorottya elmondta: szereti az ilyen nézőközeli előadásokat. Hozzátette: nagyon élvezi, amikor érzi, hogy a nézők éppen figyelnek, unatkoznak, szórakoztatja őket valami, vagy épp elgondolkodtak, és ezt egy ilyen térben sokkal jobban lehet érezni, mint a nagyszínpadon. A rendező itt is törekszik a komplex látványra, hogy több helyszín megjelenjen, de az intim térben minden emberi szenvedés, vágy, indulat, öröm, szerelem sokkal erősebben megjelenhet – tette hozzá.

Az előadásban Bánk bán szerepét Mátray László, Melindát Söptei Andrea alakítja. Ottó figuráját Farkas Dénes kelti életre, Biberach, egy lézengő ritter szerepében Horváth Lajos Ottó látható. Mellettük Ács Eszter, Szalma Tamás, Varga József, Rácz József, Tóth László, Olt Tamás is játszik a darabban.

Borítókép: Udvaros Dorottya (k) Gertrudis királyné szerepében Katona József Bánk bán című drámája próbáján a budapesti Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2017. szeptember 20-án.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában