Isten éltesse!

2018.09.25. 08:57

Hetvenöt éves lett a nemzet színésze, Csomós Mari

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Csomós Mari, Kossuth- és Jászai-díjas színművésznő, a nemzet színésze. Vajdácskán, egy Sárospatak melletti faluban született 1943-ban. Érettségi után rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végzett.

Budapest, 2017. március 27. Csomós Mari, a nemzet színésze a budapesti Radnóti Színház öltözõjében 2017. március 27-én. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvészt, érdemes mûvészt délután választották a nemzet színészének a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére. MTI Fotó: Kallos Bea

Fotó: Kallos Bea

A veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályáját, 1971-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ahol Székely Gábor igazgató-főrendező irányítása alatt bontakozott ki tehetsége, 1978-ban vele ment Budapestre a Nemzeti Színházba, majd 1983-ban Székelyt és Zsámbéki Gábort követve a Katona József Színházba – írja a Magyar Hírlap.

Az Új Színház alapító tagja volt 1994-ben, onnan szerződött a Bálint András vezette Radnóti Színházba, ahol ma is játszik. Idén Anders Thomas Jensen Ádám almái és Wajdi Mouawad Futótűz című darabjában lép színpadra. Filmes karrierjét olyan sikerek fémjelzik mint Fábri Zoltán 141 perc a befejezetlen mondatból című alkotása. A Kossuth-díjat 1996-ban vehette át „nagy lélektani hitelességgel megformált alakításaiért”, tavaly a nemzet színészévé választották.

Borítókép: Csomós Mari, a nemzet színésze a budapesti Radnóti Színház öltözőjében 2017. március 27-én.

MTI / Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában