halhatatlan szellem

2018.03.23. 22:49

A 80 éves Ágh Istvánt köszöntötték

A Kossuth-díjas magyar írót, költőt és műfordítót, a Nemzet Művészét pályatársai és tisztelői köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Budapest, 2018. március 23. Ágh István költő felesége, Széles Judit társaságában a 80. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. március 23-án.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Szigetváry Zsolt

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozatának vezetője hangsúlyozta: Ágh István sajátosan tömör, sűrű és metaforikus látásmódot teremtett, amely, akár egy szinkrontolmács, sikeresen és szinte szünet nélkül írja át a világot a maga nyelvére.

Ágh István leghétköznapibb tapasztalatait képes szinte azonnal versbe illeszteni, minden megszólalásában úgy fogalmaz, mintha verset írna. Költői nyelvét nem homályosítja el a modern világ nyelvi törmeléke – fűzte hozzá.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntőjében kiemelte: Ágh István költészete a háború utáni magyar líra egyik legmarkánsabb és legnagyobb életműve.

Versei arra tanítanak, miként lehet a kiürült teret benépesíteni, a kihűlt emléket feleleveníteni, elvesztett szeretteinket életre kelteni, kiszűrni a zajból a csendet, az alkotás pillanatát – fogalmazott.

Kodolányi Gyula költő, műfordító és irodalomtörténész Ágh István időskori érett költészetét méltatta, kiemelve, hogy az ünnepelt máig „a halhatatlan szellem megszólítója” maradt.

Gróh Gáspár irodalomtörténész köszöntésében hangsúlyozta, hogy Ágh István „verseinek ritmusát az élő beszéd szabja meg, azét meg a lélegzet, ettől olyan olvasni, mondani, mintha az életünk része lenne”.

Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója Arany János Nagyszalontán őrzött babérkoszorúinak egyikéből származó levéllel köszöntötte Ágh Istvánt az ünnepségen, ahol bemutatták a 80 éves szerző Dani uraságnak című, a Nap Kiadónál újra megjelenő esszékönyvét is.

Borítókép: Ágh István költő felesége, Széles Judit társaságában a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Forrás: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában