Könyvátadás Apácán

2023.06.10. 09:00

Értékes olvasmányokkal lepte meg a barcasági iskolákat a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza könyvcsomagjával és egy magánadománnyal gazdagodott az Apáczai Csere János Általános Iskola Apáca, valamint a Keresztvári Általános Iskola könyvtára. Az ajándékot Szent Iván havának első napján adta át az intézmény munkatársa a pedagógusoknak és az evangélikus lelkésznek.

MW

Az értékes adományt Apáca község híres szülöttének, Apáczai Csere Jánosnak a szobra előtt adta át a Hagyományok Háza munkatársa, Csermák Zoltán

Forrás: Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza könyvcsomagját és egy magángyűjtésből származó félezer kötetes könyvtárat az erdélyi községben, Apácán ( Brassó megye), Apáczai Csere János teológus-filozófus és Bartalis János költő szülőfalujában Csermák Zoltán, az intézmény külhoni sajtóval foglalkozó munkatársa adta át a helyi és a keresztvári általános iskola tanárainak és Simon László lelkésznek. Az eseményre – stílusosan – a település híres szülöttének, Apáczainak a szobra előtt került sor. 

Az átadást követően a vendégeknek László Zsuzsanna iskolaigazgató mutatta be a tanintézmény, amelynek jelenleg hatvannál több diákja van, s amelyből nemrég költözött ki a román tagozat. 

– Az elmúlt évben, az említett áttelepülés nyomán, a magyar és a román könyvtári anyag különvált – tájékoztatta az adományozókat a könyvtáráról Vetró B. Sebestyén Csilla tanár. 

A könyvtár anyagát, s a jelenlegi adomány köteteit mind a diákok, a pedagógusok, s a visszajáró középiskolások tudják használni mindennapi munkájuk, tanulmányaik során. A diákokat olvasásszeretetre egyrészt a klasszikusnak számító ifjúsági regényekkel, mint például a Pál utcai fiúk lehet nevelni, de ők is haladnak a korral, így Berg Judit és Kertész Erzsi könyvei is igencsak népszerűek

 – mesélte tapasztalatait. 

Az adományként átadott könyveket a szervezők kötetenként, az iskola könyvtárával egyeztetve, közösen válogatták össze. 

A Hagyományok Háza csomagjában főleg az ifjúságnak szóló kiadványok, a magángyűjteményben a magyar és a világirodalom klasszikusai voltak túlsúlyban, de többkötetes kézikönyveket és lexikonokat is tartalmazott az ajándékcsomag. 

A keresztvári iskola könyvtárában román és magyar nyelvű könyvek vannak

 – számol be a Brassótól húsz kilométerre fekvő község tanintézményének állományáról Bogyó Szidónia tanár. 

Mint mondta, az iskola könyvárának polcain, akárcsak Apácán, mintegy kétezer könyv sorakozik, az állomány legutoljára novemberben, a Csíkszeredából érkezett adománnyal bővült.  

Kollégám, Csilla szavait hallgatva, az olvasási szokások nálunk is hasonlóak, de nyomatékosan számolnunk kell nyelvi nehézségekkel is. Legutoljára a nyolcadikos diákokkal Tamási Áron Ábel a rengetegben és Szabó Magda Abigél című regényét olvastattam el, sikerrel 

– újságolta Bogyó Szidónia.

Az apácai nagy múltú templomban Simon László evangélikus lelkész a falu és a gyülekezet történetét foglalta össze, majd az egybegyűltek megtekintették a gazdag, ízlésesen berendezett helytörténeti kiállítást. A látogatás kötetlen beszélgetéssel ért véget – számolt be a hangulatos eseményről Csermák Zoltán, a Hagyományok Háza munkatársa.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában