A zene szabadsága

2023.02.22. 18:56

Párizs aranykorát megidéző koncerttel kezdődik az idei Ciffra György Fesztivál

Koncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án, vasárnap a Cziffra Fesztivál, amely a klasszikus zenei koncertek mellett tudományos előadással, báresttel és képzőművészeti kiállítással is várja a látogatókat egészen nyárig – közölték a szervezők.

Mischa Maisky gordonkaművész a Cziffra György Fesztivál gálahangversenyén a Zeneakadémián 2017. február 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje vasárnap a Zeneakadémia Nagytermében. A koncerten Balázs János és Sandro de Palma zongorázik, közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A koncerten Saint-Saëns, Bizet, valamint César Franck művei hangzanak el. Március 2-án a brüsszeli Liszt Intézetben Balázs János zongoraestjén többek között Schumann, Liszt, valamint Puccini műveit hallhatják az érdeklődők.

A tájékoztatás szerint március 5-én a Magyar Zene Házában Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató estjén

az érdeklődők megismerhetik a kreatív gondolkodó képesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá az előadáson szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére.

FREUND Tamás
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszédet mond a 2022. évi Gábor Dénes-díjak ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2022. december 19-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 

március 13-án láthatja a közönség a Cziffra György életét bemutató, Petrovics Eszter által rendezett, Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet.

Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulója alkalmából március 31-én a Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben is koncertet szerveznek.

Kovács Kati énekesnő Balázs János zongoraművésszel együtt lép fel április 5-én a MOMKultban. 

A programon Gundel Takács Gábor a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit. A pesti éjszaka élni akar! címmel a MOMKult Színháztermében, a Báresten eleveníti fel április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara a 2. világháború utáni Budapest kávéházi életét – olvasható az összegzésben.

Liszt Ferenc összes rapszódiájának bemutatásával 

egy nagyszabású, Liszt-maratont szerveznek április 17-én a MOMKult Kupolatermében.

A koncerten Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly zongoraművészek játékát hallhatják az érdeklődők. 

Johannes Brahms két arca mutatkozik meg április 26-án a Magyar Zene Házában,

ahol a szerző három hegedű-zongora szonátája szólal meg. A koncerten Kelemen Barnabás hegedűművész és Balázs János zongoraművész működik közre, a magyar táncokat pedig Balogh Kálmán cimbalomjátéka szólaltatja meg.

A közlemény szerint a szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, május 21-én a MOMKultban szervezett koncerten Balázs János zongoraművész vendégeként Halász Judit egy rendhagyó műsorral várja a családokat. 

A fesztivál díjaira idén rekordszámú jelölés érkezett, a rangos elismeréseket több kategóriában adják át vasárnap a nyitókoncert első felében a Zeneakadémia nagytermében. 

Bővebb információk a programokról a Cziffra György Fesztivál weboldalán és Facebook-oldalán találhatók. 

A Cziffra György Fesztivált Magyarországon azzal a céllal alapította Balázs János Steinway Artist, Kossuth-díjas zongoraművész, hogy a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar zongoraművészének emléket állítson. 2016 óta a hazai és a nemzetközi művészegyéniségek legnagyobbjait sikerül megnyerni a közös cél eléréséhez. A rendezvények a Zeneakadémia, a Müpa és a MOM Kulturális Központ hangversenytermeiben kerülnek megrendezésre. A koncertsorozatokon túl egyéb kimagasló minőségű programokkal bővült a fesztivál, valamint jelentős a fiatalok klasszikus zenei nevelésére helyezett fókusz. A fiatal művészeknek ingyenes szakmai programokat, mesterkurzusokat biztosít, valamint a hazai fesztiválok közül egyedülállóan díjakat alapított és ad át a pályájuk elején álló tehetségek támogatására és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények anyagi és erkölcsi elismerése céljából. Öt év alatt Magyarország egyik legsikeresebb és legkülönlegesebb fesztiváljává nőtte ki magát, évente több ezer embert megszólítva.

A Cziffra Fesztivál koncertjein fellépett többek között: José Cura, Mischa Maisky, Evgeny Kissin, Fazil Say, Vadim Repin, Pierre-Laurent Aimard, Arcadi Volodos, illetve a magyar kiválóságok: Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Snétberger Ferenc, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Lajkó Félix, Rost Andrea, Hollerung Gábor és Várdai István.

A Cziffra Fesztivál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök.  

(Forrás: cziffrafesztival.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában