Kapunyitás

2023.02.23. 22:41

Kiállításokkal, érdekes programokkal hívogat a Bajor Gizi Színészmúzeum

Március 1-jén újra megnyitja kapuit a látogatók előtt a Bajor Gizi Színészmúzeum, ahol az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) programjai, köztük a Latinovits Zoltánra, valamint Börcsök Enikőre emlékező időszaki tárlat, továbbá a Bajor Gizinek és Gobbi Hildának emléket állító állandó kiállítás is látható.

A Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása a főváros XII. kerületében a Stromfeld Aurél utca 16. szám alatt, amely 1952 február 12-én a Kossuth-díjas magyar színművész, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja egykori villájában halálának első évfordulóján nyílt meg Gobbi Hilda színművésznő kezdeményezésére

Forrás: MTVA

Fotó: Bizományosi: Nagy Zoltán

Az Embernek röpülni boldogság – Latinovits Zoltán (1931-1976) című időszaki tárlat március 15-ig, a Börcsök Enikő (1968-2021) – az ember csak a saját múltját ismeri című kamarakiállítás május 28-ig látogatható, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között a Bajor Gizi Színészmúzeumban - áll az OSZMI MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A földszinten  tekinthető meg a Szép ház, nagy park közepén című állandó kiállítás, amely a ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket, míg az emeleten látható a Kulisszák között című állandó tárlat a színházi alkotó folyamatot mutatja be.

A belépőjegy megváltásával valamennyi tárlat megtekinthető.

A múzeumban március 4-én 10 órakor a Fényből szőtt mesék című sorozatban a Csizmás kandúr látható, március 8-án 15 órakor a villakoncert-sorozatban Eszenyi Zsombor Dániel (klarinét) és Szekrényessy Csanád (zongora) lép fel.

Március 10-én 19 órától Pincétől a padlásig címmel villasétát tartanak Bajor Gizi egykori otthonában. A Nemzeti Színház dívája az 1930-as évektől élt a kétszintes villában. A program látogatói felfedezhetik az épületnek a nagyközönség előtt eddig rejtett, titkokkal teli tereit az egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig, valamint a kert rejtelmes zugait.

Március 13. és 15. között három napon át tartják a Latinovits Zoltán-kiállítás finisszázsát, tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínház alkalmával is felidézik a színész alakját. Március 15-én az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a felolvasószínház is ingyenesen látogatható. Március 27-én, a színházi világnapon 15 órakor múzeumi teadélutánt tartanak, amelynek vendége Saly Noémi művelődéstörténész lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában