Nem hallgattak a múzsák

2023.02.15. 09:53

A háborús helyzetben is megvalósította programjait a kárpátaljai Hagyományok Háza

A tizenhét tervezett esemény közül csak egy maradt el tavaly.

A háborús helyzet ellenére Kárpátalján is megvalósította a tavalyi évre tervezett programjait a Hagyományok Háza Hálózat

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

A különböző versenyeket a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel és a „Génius” Jótékonysági Alapítvánnyal karöltve szervezték meg – mondta Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője. 

A megméretések közül az Által mennék én a Tiszán… című népdaléneklési versenyt márciusban online formában tartották meg. A jelentkezők számával így is elégedettek voltak, a zsűri tagjai a Hagyományok Házából követték a vetélkedőt.

Megtartották a Szól a fülemüle VIII. Kárpátaljai Népzenei és Néptáncos Tehetségkutató Verseny döntőjét is, ezt viszont most egy fordulóban bonyolították le, a szakmai zsűrit ismét a kárpátaljai hálózat biztosította. 

A különböző intézményekben – heti rendszerességgel – bonyolították le az állandó műhelyfoglalkozásokat, a hagyományos helyszínek májusban a nagyszőlősi Révész Imre Galériával bővültek. 

Különösen nagy figyelmet fordítottak a Hagyományőrzés az óvodában elnevezésű programsorozatra. E kezdeményezést egy hónap kivételével – mivel a tanintézmények zárva voltak – maradéktalanul megtartották. Beregszászban, Visken, Tiszabökényben és Forgolányban nyolc csoportban szerveztek hagyományőrző foglalkozásokat.

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetője a programok közül a viseletvarró tanfolyamot, a néptáncoktatói módszertani képzést és a kézműves képzést emelte ki. Amit nem tudtak Kárpátalján megvalósítani, azt Magyarországon szervezték meg. A hagyományos mentortalálkozójukon 630 fő vett részt, és különösen hálásak voltak a magyarországi oktatóknak, hogy a nehézségek ellenére is vállalták az utazást. Májusban korlátozott létszámmal – alkalmazkodva a helyi rendeletekhez – tartották meg a Táncház Napját. Az anyaország adott viszont otthont a 26. Kárpátaljai Népzenei, Néptáncos és Kézműves Tábornak, amelyen mintegy ötven kárpátaljai gyerek vehetett részt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában