Felemelő és érdekes

2022.12.14. 14:00

A világkiállítások történetének magyar sikereit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) című időszaki tárlaton 170 év 32 világkiállításával, valamint az azokon megjelent magyarok sikereivel ismerkedhet meg a közönség. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a magyarok már az első, 1851-es londoni világkiállításon részt vettek, ezzel is megmutatva a világnak, hogy a magyar nemzet nem pusztult el a világosi fegyverletétel után.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (k), L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (j) és Gál Vilmos történész-főmuzeológus, a kiállítás kurátora (b) megtekinti a Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) című időszaki kiállítást a megnyitó napján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a kultúrák és nemzetek találkozási pontjául szolgáló világkiállítás egy óriási siker, amely globális szinten is közösséget teremt – számolt be az MTI.

„A világkiállítások saját nemzeti önbizalmunk erősödését segítették elő”

 – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar nemzet a 19. század végétől mindvégig meg tudta mutatni a világkiállítások alkalmával, hogy lélekszámától függetlenül az első nemzetek közé kíván tartozni.

L. SIMON László; NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) című időszaki kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 13-án. Az első sorban L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (b3)
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a tárlat mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze és mutatja be egy helyen.

„A Magyar Nemzeti Múzeum látogatóinak mintegy negyven százaléka külföldi, ezért az intézménynek kiemelt szerepe van abban, hogy a külföldiek lássák, van miért megbecsülni ezt a nemzetet”

 – fogalmazott a főigazgató, aki hozzátette, hogy a kiállítást a gyerekek körében is népszerűsíteni kívánják.

L. SIMON László
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszédet mond a Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) című időszaki kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 13-án
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A tárlat célja a magyarok világkiállítási szereplésének, sikereinek komplex bemutatása a világkiállítások nemzetközi terében. A tárlathoz felkutatták a világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyak legtöbbjét, és ezeket a lehető legnagyobb számban be is mutatják. A tárlat foglalkozik a világkiállítások létrejöttével, jelentőségével, az emberiségre gyakorolt hatásával is. A kiállításon a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a vendéglátás is.

Az elmúlt 170 év világkiállításaiból olyan ikonikus műtárgyakat, felemelő és érdekes történeteket mutat be a kiállítás, amelyeken keresztül egy nem mindennapi magyar sikertörténet rajzolódhat ki. A tárlatban a herendi és a Zsolnay gyár remekei, Rómer Flóris naplója és Vikár Béla fonográfhengerei mellett többek között olyan festők művei szerepelnek, mint Markó Károly, Than Mór, Lotz Károly, Madarász Viktor, Székely Bertalan, valamint Munkácsy Mihály.

A Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) című kiállítás 2023. augusztus 20-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában