Magyar Moldva

2022.12.10. 20:34

A legősibb magyar néprajzi csoport állapotáról ad helyzetjelentést egy új kötet

Megkapóan őszinte és szép könyvet írt Domonkos László a moldvai csángókról. A kötet sok mindent „helyretesz” bennünk keleti magyarjaink múltját és jelenét illetően, miközben a lapokon egyre mélyebbre jutunk a moldvai–etelközi utakon, Árpád-kori magyar szavak és Hetzmann Róbert tűéles fotói társaságában.

Balázs D. Attila

Résztvevők moldvai csángó népviseletben az első magyar nyelvű római katolikus szentmisén a romániai Bákóban, a Szent Miklós-templomban 2019. január 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A szerző már több mint harminc kötetet tett le eddig az asztalra. E művében is biztos kézzel vezet bennünket Ignácz Rózsa, Domokos Pál Péter és a többi nagy „csángóértő” nyomában. 

A Magyar Moldva című könyv borítója
Fotós: M.W.

A Jogar.hu oldalról beszerezhető könyv alapja egy idén nyáron megvalósult kutatóút volt, amelynek során az író és csapata bejárta szinte egész Moldvát, ahol a Kárpáton kívüli előőrsök vigyázták a Szent István-i Magyarország széleit. Kötetünkben több helyütt is olvashatunk arról, hogy e térség, amelyet ma a hatalmasra hízott Románia keleti karéjaként ismerünk, egykor javarészt magyarlakta terület volt. Sőt, hogy a klézsei Harangozó Mártont idézzem: 

„A csángó régibb, mint a romány itt.” 

Domonkos kötete segítségével megérthetjük azt a folyamatot is, amely a moldvai magyarság eróziójaként írható le, és nem magától ment végbe, hiszen az ottani véreinket körülvevő román tenger más, mint az erdélyi: mélyebb, sötétebb.  

Mindazonáltal, lehet zord képet festeni a távoli csángókról, de ki tudja, hányszor jósolták már azt, hogy eltűnnek az etnikai térképről, majd – hála Istennek – mégsem lett így. Erről az edzett, jobb sorsra hivatott, ősiségünkből a legtöbbet megőrzött nemzetrészről szól ez a kötet, amelynek minden, népe jövője iránt érdeklődő magyar könyvespolcán ott a helye. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában