Bélyegsorozat

2022.10.01. 21:43

A Lord együttes előtt tiszteleg a Magyar Posta

Posta- és rocktörténeti mérföldkő az a magyar rockklasszikusokat bemutató bélyegsorozat, amelynek legújabb tagja a Lord együttesről szól. A hazai viszonylatban páratlan postabélyeg-széria múltjáról, jelenéről és jövőjéről faggattuk az ötletgazdát, Bese László Jozét.

Balázs D. Attila

A Lord együttes 1980-ban: balról Török József, Vida Ferenc, Nádas Károly, Erős Attila, Sipőcz Ernő

Forrás: Fortepan

Fotó: Urbán Tamás

Két évvel ezelőtt mi is hírt adtunk arról, hogy bélyegen örökítették meg az Omega Gyöngyhajú lány című slágerét. Ez volt a Magyar Rockklasszikusok című sorozat első tagja, amelyet tavaly, egy az 50 éves LGT zenekarról megjelentetett hasonló, korongformájú bélyeg követett. Idén, a szintén fél évszázados jubileumát ülő Lord lépett egy újabb halhatatlansági szintet azzal, hogy ők is bélyegre „költöztek”. 

A legendás hazai rockzenekarokat felvonultató hivatalos bélyegsorozat valódi mérföldkő. Az ötlet Bese László Jozé, a Magyar Pink Floyd Klub vezetője fejéből pattant ki. Bese egykor maga is gyűjtött bélyeget, méghozzá komolyabb szinten, így természetesen ez a kötődés, valamint a hazai rockzene iránti tisztelet is közrejátszott az ötlet tető alá hozásában.

Ráadásul a konkrét elképzelés is épp a Pink Floydhoz kötődik, hiszen az angol együttesről 2016-ban megjelent egy igen népszerű brit bélyegsorozat. Jozé ekkor figyelte meg, hogy a rendhagyó kiadványok iránt kiemelkedő volt az érdeklődés klubszinten, sőt a rajongók mellett maguk a bélyeggyűjtők is felkapták a fejüket a Royal Mail jubileumi kiadására. Szinte pillanatok alatt elkapkodták a Pink Floydos bélyegeket – mondta. 

Bese ezen együtthatók és a „kultúrmissziós tűz” hatására 2018-ban egyesítette erejét Benkő Lászlóval, az Ome­ga hajdani billentyűsével, és lobbizták ki, hogy végre idehaza is elstartolhasson egy ütős, rockzenei bélyegsorozat, amely emléket állít a mi legnagyobb klasszikusainknak. A szervezéssel párhuzamosan elindult a bélyegek tervezése is, ám a dolog akkor kezdett el csak igazán beindulni, amikor 2019 elején megkeresték az ötlettel Marozsán Imrét, a Magyar Posta Filatéliai Osztályának akkori vezetőjét, aki gyakorlatilag sínre tette a sorozatot.

A perforált blokk ötvenezer, a vágott változat négyezer példányban jelent meg
Fotó: MW

A rockos bélyegek kiadása mellett szólt az is, hogy ezek az apró, szépen kidolgozott „papírkincsek” országimázs szempontból is jelentősek lehetnek, hiszen számos zenekarunk külföldön is ismert. – A németek, csehek „fölszívnak” mindent, ami Omega – utalt a külföldön legnépszerűbb magyar együttesre Jozé, aki elmondta, hogy végül egy harmincdarabos rockzenei sorozat tervét tették le a Magyar Posta asztalára. Benne az összes alapvető hazai rockklasszikussal, az Illéstől a Taurusig, a Minitől a P. Mobilig. – Azt szeretném, hogy azok a produkciók, akik kiállták az idők próbáját, akik tényleg beépültek a néplélekbe, a kultúránkba, azokat emeljük végre oda, ahová valók. Arra a szintre, amely megilleti őket – árulta el lapunknak az ötletgazda, aki egyúttal nehezményezte, hogy a zenei rádiók a téma súlyához mérten eddig sajnos nem foglalkoztak eleget a Magyar Rockklasszikusok bélyegsorozattal.

Bese László Jozé, a rocktörténeti bélyegsorozat ötletgazdája
Fotó: MW
 

Mint fentebb írtuk, a széria legfrissebb tagja az a néhány hete napvilágot látott igen tetszetős és rendhagyó kialakítású bélyegblokk, amely a Lord együttes megalakulásának 50. évfordulójára jelent meg. A fekete sorszámú, perforált blokk 50 000, a piros sorszámú vágott változat 4000 példányban jelent meg. A kétfajta változatot a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n érdemes keresni. Balázs D. Attila 

1972-ben alakult a zenekar

A Vida Ferenc alapította Lord együttes 1972-ben jött létre. 1981-ben csatlakozott hozzájuk az énekes, Pohl Mihály. Első nagylemezük 1985-ben Ausztriában jelent meg Big City Lights címmel. Már ezen a kiadáson is szerepelt egyik leghíresebb daluk, a Vándor. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában