Petőfi 200

2022.08.18. 15:38

Javában forgatják A helység kalapácsa című tévéfilmet

Jövő januárban mutatják be Ember Márk, Pindroch Csaba és Gubás Gabi szereplésével.

Ember Márk a film forgatásán a tordasi Westernfaluban

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Petőfi-bicentárium alkalmából mutatják be a Duna televízióban a Dombrovszky Linda rendezésében készülő filmet. A helység kalapácsa egy hősköltemény paródiája. 

Ez egy westernfilm magyaros elemekkel megbolygatva, például matyó motívumok jelennek meg a jelmezekben, a Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig furcsa egyveleget adnak, ami erősíti a paródiát

 - hangsúlyozta Dombrovszky Linda rendező a tordasi Westernfaluban zajló forgatás sajtótájékoztatóján.

Az eredeti szöveg megmaradt, csak filmnyelvileg és látványban teremtettek új világot. Somogyi György forgatókönyvíróval az eposzt dialógusba ültették át, pár leíró sort kihúztak, de ez nem törte meg a költemény ritmikáját - tette hozzá.

Nem modernizálták a történetet, csak vizuálisan izgalmassá és fogyaszthatóvá tették, de van olyan szándéka is a filmnek, hogy jelen problémákat is feszegessen azon túl, hogy feltűnnek benne az örök emberi érzések, mint a szerelem, a gyűlölet vagy a bosszú. A rendező szerint az eposz aktualitása elrejtve egy-két sorban megjelenik a szövegben.

"Petőfi üzenete az, hogy mi, emberek pici porszemek vagyunk a világegyetemben, apró-cseprő dolgokkal küzdünk, miközben a világ elpusztul, ez az üzenet a film fináléjában teljesedik ki" - magyarázta.

Bekerült a történetbe a mesélő karaktere, akit Zayzon Zsolt alakít, ő kalauzol végig az eseményeken. "Ez az élő figura segített minket abban, hogy a sok szöveg megmozduljon és filmesebb világ jöjjön létre" - magyarázta.

EMBER Márk; PETÕFI Sándor; DOMBROVSZKY Linda
Werkfotó a forgatásról
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

A forgatás két hetet vesz igénybe, augusztus 21-én fejeződik be, a tordasi Westernfalu mellett Nagyszékelyen, Ráckeve mellett, Visegrádon, Etyeken és Mátyásföldön vettek fel jeleneteket.

Ember Márk, aki Csepű Palkót alakítja, szereti ezt a történetet, a humorát, játékosságát és emberségét. Karakteréről elmondta, látszólag egy félelmet nem ismerő ember. 

EMBER Márk; PETÕFI Sándor; DOMBROVSZKY Linda
Ember Márk játszik Csepű Palkó szerepében
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

"Petőfi Sándor költeményeit kisiskolás korunk óta valamennyien jól ismerjük, felnőtt fejjel már tudjuk, hogy Petőfi külföldön az egyik legnépszerűbb magyar költő, aki után világirodalmi rangú életmű maradt fenn, amelyek mind, ahogy A helység kalapácsa is, megfilmesítésre várnak" - jelentette ki Nagy Viktor színész, aki a tévéfilmben Bagarja uramot alakítja. 

A Megafilm sokat foglalkozik a közelmúlt és régmúlt történelmével, többek között Trianonról is készítettek filmet. Felidézte azt is, hogy Petőfi komikus eposzából 1965-ben készült már filmes adaptáció Zsurzs Éva rendezésében. Az új adaptáció a közmédia és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg - adta közre Kálomista Gábor producer.

"Petőfi Sándor, a nemzet költője nemcsak a közeledő bicentenárium miatt fontos a közmédiának, hanem azért is, mert ő volt az a költőnk, aki a maga korában összefogta a nemzetet, megtestesítette a szabadságharcot és az együvé tartozást"

 - hangsúlyozta Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. 

Hozzátette, hogy a közszolgálati média feladata őrizni a magyar nemzet kulturális értékeit, ezért is tartotta fontosnak, hogy megrendelje és teljes körűen finanszírozza a most készülő filmet.

A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása
A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása 
Fotós: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Petőfi komikus eposzát több mint ötven éve nem dolgozták fel filmben, a közmédia számára pedig fontos, hogy változatos módon, a mai kor szellemének megfelelően mutassa be a költő életművét. A helység kalapácsa egy kortalan mű, amely a különféle generációk számára többféle stílusban is bemutatható. A közmédia tervei szerint a bicentenárium alkalmából különféle formában szeretnék bemutatni Petőfi valamennyi művét.

A Nemzeti Kulturális Alappal közösen több milliárd forintot szánnak a Petőfi-bicentenárium megünneplésére: egyebek mellett vidéki múzeumok kiállításai, irodalmi emlékházak újulnak meg. Terveik szerint olyan produkciókat hoznak létre, amelyek a magyar anyanyelvi kultúrát "a maga sokszínűségében tudják megmutatni" - jelentette ki Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség igazgatóságának elnöke.

Célunk, hogy kortárs nyelven nyúljunk Petőfihez vissza, és mindenki számára élővé tegyük az alakját, költészetét

- tette hozzá Demeter Szilárd.

Futaki Attila rajzoló képregényt készít Petőfi Az apostol című elbeszélő költeményéből, a jövőben megvalósuló nagyszabású Petőfi-filmben pedig egyebek mellett egy olyan szemlélet is megjelenik, amely a költő vagányságát helyezi a középpontba - magyarázta.

A helység kalapácsa további szerepeit Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Hunyadkürti István és Gubás Gabi alakítják. A film operatőre Hartung Dávid, vágója Pap Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában