Színházi olimpia

2022.08.12. 11:30

A Nemzeti Színház is részt vesz a debreceni virágkarneválon

Színház az egész világ címmel indít virágkocsit a Nemzeti Színház az idei debreceni virágkarneválon, a kompozícióval a színházi olimpiát köszöntik, amelyet jövőre hazánkban rendeznek meg - közölték a szervezők a készülő kocsinál tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az idei karneváli menetben felvonuló 13 virágkocsi közül a Nemzeti Színház kocsija fontos nemzetközi eseményre hívja fel a figyelmet, jelesül a színházi világtalálkozóra, amelynek egyik helyszíne Debrecen lesz - mondta Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere.

A városvezető köszöntötte a Debrecenben diáktáborozáson résztvevő hallgatókat, akik ősztől kezdik meg tanulmányaikat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Széles Diána jelezte, ez már a második alkalom, hogy "Debrecen kaput nyit az egyetemi évekhez" az SZFE-s hallgatóknak.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a diáktáborral összefüggésben fontosnak nevezte, hogy a fiatalok, mielőtt elindulnak a nehéz szakmai úton, az egyik legizgalmasabb magyar városon, történelmén, kulturális, vallási hagyományain keresztül ismerjék meg, kiket fognak majd munkájukkal szolgálni.

A jövő évi színházi olimpiáról azt mondta, "itt lesz a világszínház színe java", Debrecen pedig a fő helyszíne lesz a találkozónak.

Az olimpiát köszöntő virágkocsi fő motívuma a bárka, amely átvészeli a nehéz időket, és épp olyan menedékhely, mint maga a színház, azoknak is, akik csinálják, és azoknak is, akik betérnek oda - magyarázta Vidnyánszky Attila.

Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese javasolta, hogy a jövőben Debrecenbe, a kálvinista Rómába vezessen minden SZFE-re felvett hallgató első útja, ahol tetten érhetőek a múlt lenyomatai, a magyar kultúra lenyomatai.

A sajtótájékoztató végén a jelenlevő SZFE-s hallgatók és vezetők a jelennek, illetve a jövőnek szóló üzeneteket helyeztek el a most készülő, Színház az egész világ című virágkocsin. Az üzeneteket eljuttatják a jövő évi színházi olimpiára.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában