Tehetséggondozás

2022.07.11. 18:25

Kétszázan jelentkeztek az ifjú zeneművészek idei debreceni nyári akadémiájára

A nyári akadémia olyan Európában egyedülálló mesterkurzus, amely minden zenei hangszerre kiterjed.

Tizenkilenc nemzet kétszáz fiatal tehetsége jelentkezett az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára, amelyet az idén július 14. és 23. között rendez meg a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón hétfőn.

A nyári akadémia olyan Európában egyedülálló mesterkurzus, amely minden zenei hangszerre kiterjed. A mesterkurzusokat öt országból érkező neves művésztanárok tartják – jelezte Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója.

Hozzátette: a hangszeres kurzusok mellett ugyancsak egyedülálló a mozdulat zeneisége elnevezésű mesterkurzus, amit Dezső Virág (Hollandia) tart.

Az akadémiához kapcsolódóan Zenés esték a Nagyerdőn címmel rendeznek hangversenysorozatot a zeneművészeti kar Liszt Ferenc termében: egyebek mellett lesz fuvola és rézfúvós gála, ének és hegedű gála, gordonka gála, szaxofon és ütőhangszeres gála, fafúvós gála és zongora gála – sorolta a művészeti igazgató

Váradi Judit azt mondta, a rendezvény keretében Petrovics Emil emlékére kortárs zenei énekversenyt rendeznek, a kurzus pedig ezúttal is a hallgatókból összeálló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével zárul, amelyet Debrecen után Pécsett és Budapesten is bemutatnak. A zenekar karmesterét, Vásáry Tamást külön köszöntik 89. születésnapja alkalmából – fűzte hozzá.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a huszonegyedik alkalommal sorra kerülő rendezvény nemzetközi beágyazottságát emelte ki, amit jól jelez, hogy az európi országok mellett Japánból, Kínából, Izraelből, Kolumbiából, Chiléből és az Amerikai Egyesült Államokból is jelentkeztek hallgatók a kurzusra.

Puskás István (Fidesz–KDNP), a cívisváros kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy Debrecenben egymást érik ebben az időszakban a zenés rendezvények, „Debrecenben a nyár a zenéről szól”.

Az ifjú zeneművészek akadémiáját méltatva megjegyezte: a rendezvény egyrészt a tehetséggondozásról szól, másrészt művészeti programjaival színesíti a város nyári zenei kínálatát.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában