Színes programsorozat

2022.07.16. 15:23

Hétfőn kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hazai és külföldi művész lép fel a hétfőn kezdődő tíznapos Kodály Művészeti Fesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Zenei műfajokban gazdag kínálattal várja az érdeklődőket Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál július 19. és 30. között a város emblematikus kulturális helyszínein és közterein.

A zenetörténet egyik legjelentősebb alakjának szülővárosában megrendezett programsorozat nyitókoncertjét a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tartja Andreas Ottensamer klarinétművész, karmester közreműködésével a Hírös Agórában.

Mennyei hangok címmel Miklósa Erika koloratúrszoprán énekesnő és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész közös estjén többek között Handel, Vivaldi, Purcell művei csendülnek fel. A református templomban tartott koncerten Tóth László trombitaművész közreműködik.

Rost Andrea operaénekesnő az Erkel- és Kodály-művek feldolgozása mellett ismert és kevésbé ismert archaikus dalokat egészen egyedi hangzással és feldolgozásban mutat be Lukács Miklós cimbalomművész és a Budapest Klezmer Band segítségével a Pannon dalok című születésnapi koncertjén a Nagytemplomban.

Magyarország első számú jazz acappella együttese, a Jazzation tagjai romkerti koncertjükön különleges válogatást kínálnak repertoárjuk legjavából.

A szervezők újdonságként egy operával is készülnek a műfaj kedvelőinek. A Budapesti Kamaraopera produkcióját, Mozart Bastien és Bastienne című daljátékát a Savaria Barokk Zenekar tagjainak közreműködésével az evangélikus templomban mutatják be.

Rozmán Lajos klarinétművész és Dargay Marcell zongoraművész Az ismeretlen klarinét című hangversenyének helyszíne a Kodály Intézet díszterme lesz. Samodai Bence János és Földi Jácint trombitaművészek, Mondok Yvette szopránénekes, valamint Dóbisz Áron orgonaművész Játszom a trombitán című közös estjének pedig a Barátok temploma ad otthont.

A piarista templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsoron Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című műve mellett Bárdos Lajos, Orbán György, Tallér Zsófia, Szabó Barna, Bella Máté, Megyeri Krisztina, Csemiczky Miklós művei szerepelnek.

A szervezők a gyermekeket Bognár Szilvia Titoktok című műsorával lepik meg, amelyben Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve hangzanak majd fel az Ifjúsági Otthon udvarán.

Az összművészeti fesztivál programjaként nyílik meg Aknay János festőművész tárlata és a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből válogatott Kodály Zoltán-fényképkiállítás a Hírös Agórában.

A Deák Ferenc téren kialakított Kodály Pontba a kecskeméti művészek rövid előadását követően várják a vállalkozó kedvű zenerajongókat, akik néhány perc erejéig szeretnék megmutatni tudásukat az érdeklődőknek vagy megosztani gondolataikat az arra járókkal.

A fesztivál zárókoncertjét július 29-én rendezik meg Kecskemét főterén Szentivánéji álom címmel, amelyen Hollókői Huba vezényletével a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar közreműködik, de fellép a Kecskemét City Balett is.

A kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál teljes programja www.kodaly-muveszeti-fesztival.hu oldalon olvasható.

Borítóképünkön Miklósa Erika koloratúrszoprán énekesnő. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában