Különleges program

2022.06.18. 06:56

Pokróckoncertet és fényfestést tartanak Martonvásáron, a Múzeumok éjszakáján

Fényfestéssel és pokróckoncerttel várják a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában június 25-én, 21.30-tól. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítják az est középpontjába. A rendhagyó hangversenyen pokrócokon fekve gyönyörködhetünk a vizuális környezet folyamatos változásában, miközben Weiner, Bartók és Kodály művei csendülnek fel.

A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én a kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetünk az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek legendáriumába, megismerhetjük a Brunszvik-család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is. 

Délután vezetett parkséták közben, az árnyas fák alatt pihenve rövid kamarakoncertek várják a közönséget, és 21.30 órától különleges fényfestéssel kísérve hallgathatnak olyan szimfonikus zenekari műveket, melyeket a magyar népzene ihletett.

Kodály, Bartók, Weiner művei között Pálházi Bence Bandája muzsikál, miközben pokrócokon heverve gyönyörködhetnek a látványban.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei évek óta tartanak kamarakoncerteket a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. Tavaly került megrendezésre az első pokróckoncert a Múzeumok Éjszakáján, melynek sikerét látva idén újabb élménnyel várják a közönséget Martonvásáron. A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én már délután 17 órától érdemes ellátogatni Martonvásárra, ahol vezetett parkséták során nyerhetünk bepillantást a több mint 200 éves kastély legendás múltjába. Ezen a különleges estén megnyílik a kastély kapuja a látogatók előtt, így felidézhetjük az itt élő Brunszvik család történetét, és a kastélyban alkotó Beethoven levelezésébe is beleolvashatunk. A séta közben rövid vonós kamarakoncertekkel hangolódhatunk az esti záró hangversenyre.

21:30-tól a természet és a kultúra izgalmas összeolvadásának lehetünk szemtanúi: 

Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene különleges találkozását tárja elénk. 

Weiner Leó: Divertimento, Bartók Béla: Román népi táncok és Kodály Zoltán: Galántai táncok című műveit a népzene ihlette. A közel egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatja a közönség, miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó partját csodálhatjuk a fényfestés révén varázslatos, új köntösben.

A szervezők a konvenciókkal szakítva, a székek mellett több száz pokróccal várják vendégeiket, hogy minden szögből jól érvényesüljön a fákra, a kastély falaira megálmodott színpompás fényjáték. Így válik teljessé a természet és a zene összeolvadása Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában