Ön kinek adná?

2022.06.23. 10:28

Harmadszor várják a jelöléseket a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakra

„Rendkívüli időket élünk, a példamutató tettek még inkább felértékelődnek."

Rendkívül időkben válnak felbecsülhetetlenné azok az emberi értékek és hazafias tettek, melyeknek elismerésére hozta létre a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat 2019-ben. Immár harmadik alkalommal állíthat bárki jelöltet a díjazottak személyére, legkésőbb 2022. július 31-éig. Az idei díjazás fővédnöke Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke. A díjazottak személyéről az alapítvány által felállított nyolcfős független, szakmai bírálóbizottsága dönt. A díjak átadására az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2022. október 6-án kerül sor a Batthyány-mauzóleumnál.

Példaként szolgálnak

Gróf Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia sorstörténete példaként áll a mindenkori magyar társadalom előtt. Ennek apropóján hozta létre a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyeket olyan személyek kaphatnak meg, akik társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjak pénzjutalommal is járnak.

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke az idei jelöltállítás kapcsán hangsúlyozta:

Rendkívüli időket élünk, ilyenkor a példamutató tettek még inkább felértékelődnek. A díjak 2019. évi megalapításakor nem gondolhattuk, hogy 3 év alatt mekkorát fordul a világ körülöttünk és mennyire aktuálissá válnak azok az értékek, amelyek elismeréseinkben öltenek testet. Külön megtiszteltetés, hogy idén ismét elvállalta Balog Zoltán főtiszteletű püspök úr a fővédnökséget és a bírálóbizottság tiszteletbeli elnöki tisztét.

A jelöltállításra az alapítvány idén is lehetőséget biztosít bárki számára. A javaslatok a [email protected] címre küldhetők 2022. július 31-éig, annak a férfi és női jelöltnek a nevét megírva, akit a jelöltállító érdemesnek tart arra, hogy elnyerje a rangos elismerést.

Az alapítvány az elmúlt évekhez hasonlóan a díjazottak kiválasztásához 2022-ben is független szakmai bírálóbizottságot állított föl.

A bizottság tagjai:

  • Balog Zoltán fővédnök, a bizottság tiszteletbeli elnöke,
  • Bogyay Katalin, a 2021. év gróf Zichy Antónia-díj nyertese, nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, Magyarország korábbi ENSZ és UNESCO állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke, a Londoni Magyar Kulturális Központ alapító-főigazgatója, író,
  • Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója,
  • Fehér Éva, a TEK főigazgatói főtanácsosa,
  • Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke,
  • Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója,
  • Tordai Teri Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész,
  • J. Újváry Zsuzsanna történész, nyugalmazott egyetemi docens.

További információ és a felhívás ide kattintva érhető el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában