Mérleg

2022.06.15. 14:00

Bemutatókban, előadásokban is gazdag, tartalmas évadot zárt a Nemzeti Színház

A teátrum összesen 123 különböző produkcióval és 379 előadással várta a közönséget az idei évadban, köztük 7 bemutatóval, amelyeket 64 alkalommal játszottak. 24 darabot tartottak repertoáron, ezekből 187 előadást láthatott a közönség.

A színház közleményében Vidnyánszky Attila vezérigazgatónak az évadzárón elhangzott szavait idézték.

 A pandémia még erősen befolyásolta a Nemzeti Színház elmúlt évadát.A hétfői társulati ülésen a vezérigazgató ismertette a 2021/2022-es évad számait és átadták a teátrum díjait.

Az évad számokban. Forrás: Nemzeti Színház/Facebook/Eöri Szabó Zsolt
Forrás: Eori Szabo Zsolt


Vidnyánszky hangsúlyozta, hogy számok jól mutatják azokat a prioritásokat is, amelyek mentén a Nemzeti Színház működik.Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy 

a saját székhelyén kívülre is vigyen előadásokat a színház, ugyanakkor befogadóként más társulatokat, illetve külföldi színházakat is vendégül lásson.Belföldön 9 produkció utazott, amelyeket 26 alkalommal láthattak a nézők Debrecentől Szombathelyig, a legkülönbözőbb helyeken.
 A Jelen/Lét Fesztiválon 34, a MITEM-en 29 produkció volt látható. Az utóbbi fesztivált a pandémia miatt kétszer is megrendezték az évadban, a 2020-ban elmaradt találkozót 2021 őszén valósította meg a színház.
A vezérigazgató kiemelte, hogy

mindig is törekedtek arra, hogy a saját produkciók létrehozásán kívül erős nemzetközi vonzereje legyen a teátrumnak, a MITEM is erről tanúskodik. Emellett minden évben teret adnak más színházaknak is, többek között a békéscsabai, a nyíregyházi, a székesfehérvári, a határokon túlról pedig a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a Marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Kisinyovi Nemzeti Színház is vendégeskedett a teátrumban.
Leginkább a Nemzeti Színház társulatának külföldi vendégszereplésein látszott meg a világjárvány hatása, külföldön mindössze három előadással szerepelt ebben az évadban a társulat, két alkalommal Romániában és egyszer Szlovéniában. 

A társulat. Forrás: Nemzeti Színház/Facebook/Eöri Szabó Zsolt
 


Őszre öt meghívása is van a színháznak, például Szerbiába és Szarajevóba utazik a Woyzeck, valamint Bécsben játsszák a Vitéz lélek című előadást.
A nézőszámok csökkenése is mutatja a pandémia hatását, körülbelül egynegyedével csökkent ez a mutató a járványt megelőző évekhez képest.Még így is összesen 87309 fizető nézője volt az előadásoknak– hangsúlyozta az igazgató.  
A másik prioritás a fiatalok megszólítása. 

A Kölyöknapokon mintegy 2000 gyermek, a Lázár Ervin-programban 14773, a Csontváry-programban 650, a Mező Ferenc-programban mintegy 200 fiatal vett részt, emellett az idén is megrendezték az Ádámok és Évák ünnepét, a színháztörténeti vetélkedőt, a SZ.I.A. Színház-programot és tartottak színházpedagógiai foglalkozásokat is.
A jövő évadban meghatározó lesz a Színházi Olimpia megrendezése a Nemzeti Színház koordinációjával. 

A háborús helyzet és az ebből fakadó nehézségek ellenére nagyszerű program van kibontakozóban, biztos, hogy ez lesz jövőre a világ legnagyobb színházi eseménye– hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.
Az eseményen átadták a Nemzeti Színház díjait. 

A Farkas–Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavazzák meg társulatuk egy-egy tagjának. Az elismerést ezúttal Herczegh Péter kapta.

A díjazottak és Vidnyánszky Attila vezérigazgató. Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt
 


A Sinkovits Imréről elnevezett díjat Bordás Roland színművész, a Szörényi Éva-díjat Barta Ágnes színművész, a Németh Antal-díjat Szekér Anna nemzetközi kapcsolattartó nyerte el.
 A háttérmunkásokat elismerő Kulissza-díjat Kóczián Tiborné vehette át, aki 2003 óta a Nemzeti Színház öltöztetője.
A Nemzeti Színház előadásai nyári turnéra indulnak, amelyet augusztus 20-án a Csíksomlyói passió zár a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Borítókép: Jelenet Józsa Péter Pál Agón című darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színházban. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában