Májusban nyílik

2022.04.26. 10:01

Erdélyi épületegyüttessel gazdagodott a szentendrei Skanzen (videó)

Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is.

Májusban nyílik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége

– számolt be a Skanzenben tartott sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Vitályos Eszter államtitkár és Cseri Miklós főigazgató hétfőn.

Erdély beleivódott a magyar identitásba, lelkileg elválaszthatatlan az összmagyarságtól – fogalmazott Kásler Miklós. Beszélt arról is, hogy Erdély az „autonómiák halmaza” volt, és Erdély az a föld, ahol létrejött a vallások békéje 1568-ban, megelőzve Európát.

A miniszter szerint, hogy ha nincs Erdély, akkor az ország három részre szakadása után megszűnik a magyar életforma, a magyar hadművészet, a magyar mentalitás, „az az életszemlélet, ahogy mi, magyarok látjuk a teremtett Földet”.

A kiállítás kapcsán megjegyezte, hogy nemcsak az épületeket kell nézni, hanem az azokat építő és a benne lakó embereket is.

Kásler Miklós ünnepi beszédét Erdélyről és a magyar történelemben betöltött szerepéről itt tudja meghallgatni:

Mintegy húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban az erdélyi tájegység első része

– mondta el Cseri Miklós főigazgató, aki szerint a szakmai és a laikus közvélemény évtizedek óta várt óhaja teljesült a programmal.

Cseri Miklós kiemelte, hogy a tájegység nemcsak a szórakoztatást, az oktatást és az élményszerzést szolgálja, hanem nagyon fontos értékmentés is történt, mert a modernizációval nagyon gyors módon tűnnek el az épületek.

A Skanzen számára nagy lehetőség és feladat, hogy „segítsük ennek a traumának, ennek a történelmi kataklizmának a feldolgozását, hiszen a kibeszéletlenség, az Erdély-trauma, a Trianon-szindróma mind olyan problémái a társadalomnak, amelyekre adekvát válaszokat kell adni” – fogalmazott a főigazgató.

Színészek korhű ruhában a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében lévő kávéházban 2022. április 25-én.
Forrás: Mohai Balázs / MTI

A projekten 27 néprajzos és történész dolgozott, jelenleg a program első fele készült el, a második rész – amely még mintegy száz épületet jelent – a tervek és a remények szerint 2025 környékére valósulhat meg. A kiállítást május 19-én Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az odafigyelés és a szeretet fontosságát emelte ki. A Skanzen nem csupán turisztikai látványosság – hangsúlyozta –, hanem közvetítője a múltnak, értékőrzője a jelennek és tanítója a jövő generációinak. Az év végén az intézmény pedagógiai programkínálata is bekerült a Lázár Ervin Programba, amelynek célja, hogy lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül minden általános iskolás diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítsa a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, őshonos állatok bemutatóhelyeinek és múzeumok látogatásának élményét.

Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett, az épületegyüttes a Sztaravodai út bal oldalán épült fel – olvasható a projekt háttéranyagában.

Épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én.
Forrás: Mohai Balázs / MTI

Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

Az Erdély épületegyüttes jelenleg több mint 10,1 milliárd forintból valósult meg, kormányzati forrásból.

Borítókép: Épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában