Művek és alkotók

2022.04.08. 08:42

Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet

Szeleczki Rozália mozifilmrendezői debütálása az NFI Inkubátor Programjának támogatásával valósul meg, a Nemzeti Filmintézet ezen kívül Budapesti napló címmel lengyel-magyar, Forrás címmel pedig szlovák-cseh-magyar koprodukciós alkotások támogatásáról is döntött - tudatta a Nemzeti Filmintézet.

Májusban indul Szeleczki Rozália első mozifilmjének forgatása a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos gyártási támogatásával. A Cicaverzum (korábban Cicavízió) című film egy harmincéves lány, Fáni és egy fekete macska szokatlan románcáról szól - olvasható a közleményben.

Mint írják, az abszurd romantikus komédia forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra (FOMO, Vándorló levelek), a főszereplő Fánit Törőcsik Franciska alakítja. A Cicaverzum az RTL Magyarország koprodukciójában készül, fejlesztése a Nemzeti Filmintézet pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg.

A tájékoztatás szerint az 1980-as évek magyar fővárosában játszódó, lengyel-magyar koprodukcióban készülő Budapesti napló című mozifilm az NFI 196,5 millió forintos gyártási támogatásával valósul meg. A film főhőse a tizenegy éves Irek, aki a történet szerint az édesanyjával és egy lengyel turistabusz különc utasaival sorsfordító utazáson vesz részt.

A forgatókönyvíró-rendező Rafael Kapelinski 2017-ben első játékfilmjével (Butterfly Kisses) elnyerte a Berlinale Generation szekció fődíját. A Budapesti napló első változatát az alkotók a cannes-i filmfesztivál nagy presztízsű ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben fejlesztették. A napokban kezdő, 36 naposra tervezett forgatásnak közel a fele Magyarországon lesz.

A közlemény szerint a Nemzeti Filmintézet 73,6 millió forint támogatást szavazott meg a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című történelmi filmdráma gyártására. A történet az 1980-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei egy helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő.

A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza és a Szolgák című alkotások, melyek világpremierje a Berlinálén volt és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra.

A film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap. A magyarországi forgatásra előreláthatólag ősszel kerül sor hazai szakemberek részvételével, majd a zenefelvétel is Magyarországon lesz.

Bővebb információk a filmekről az nfi.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában