A magyar kultúra napja

2022.01.22. 19:50

Marosvásárhelyen megnyitották a Tamási Áron-emlékévet

Marosvásárhelyen Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényén nyitották meg a Tamási Áron-emlékévet, melynek rendezvényeivel a 125 éve született székely író előtt kívánnak tisztelegni.

Az ünnepség keretében nyitották meg a Kultúrpalotában Bálint Zsigmond fotóművész Emberközelben című kiállítását, melyet az Erdélyi Hagyományok Háza szervezett, majd a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház előadásában mutatták be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című népi játékát.

Ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bátorságot és az iránymutatást emelte ki Tamási Áron jellemzői közül. Mint felidézte, Tamási saját élményeiből építette fel regényhőse, Ábel alakját, aki a világot bejárva érti meg, hogy haza kell térnie ahhoz, hogy valahol otthon lehessen.

Az író bátorságának tulajdonította annak a kimondását, hogy az élet értelmét nem a távoli nagyvárosokban vagy külföldön, a messzeségben, hanem a szülőföldön, a szülőfölddel való bensőséges kapcsolatban kell keresni.

Az elmúlt 12 évben közösen építettük fel és erősítettük meg a külhoni magyarság megtartó intézményeit az élet minden területén: a politikában, a kultúrában, az oktatásban, az egyházakban, a sportban, a gazdaságban, megerősítettük a közösségeket és a közösségek közötti kapcsolatrendszert

– jelentette ki az államtitkár. Arra buzdította hallgatóságát, hogy a cselekvő nemzet évében közösen védjék meg az eddig elért eredményeket.

Péter Ferenc, Maros megye önkormányzatának elnöke köszöntőjében kijelentette: azoknak is igazuk van, akik szerint szükség van a kiemelt ünnepekre, és azoknak is, akik úgy tartják, hogy egész évben az ünnep gondolatiságával kell élni.

A magyar kultúra napján köszönetemet fejezem ki azért, hogy vannak akik éltetik, továbbadják, és új csodákkal gazdagítják a magyar kultúrát itthon, Maros megyében. (.) Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha anyanyelven szerzünk tudást, anyanyelven imádkozunk, és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy a nemzeti hovatartozásukat büszkén vállalják, éljék meg, és ápolják hagyományainkat

– fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Borítókép: A Maros Művészegyüttes tagjai népdalokat adnak elő a Tamás Áron 125 Emlékév erdélyi nyitórendezvényén a marosvásárhelyi Kultúrpalotában 2022. január 22-én. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában