Régizene

2021.11.25. 10:30

Kobzos Kiss Tamás emlékére tartanak koncertet Budapesten

Lásd, mit mível a szerelem – Yunus Emre és európai kortársai (12-14. század) címmel tartanak koncertet Kobzos Kiss Tamás emlékére csütörtökön a Batthyány Lajos Alapítvány székházában, a Lónyay-Hatvany-villában.

A Yunus Emre Intézettel közösen szervezett koncerten középkori török és magyar dallamok hallhatók a hódoltságkori török védmű, az Aranybástya romjai között – olvasható az alapítvány Facebook-oldalán.

A Batthyány Lajos Alapítvány kulturális programsorozata, a BLA|kult keretében zajló rendezvény, az UNESCO Yunus Emre-emlékévhez kapcsolódva emlékezik meg a török misztikus költő halálának 700. évfordulójáról – áll a szervezők közleményében.

Mint írják, Yunus Emre énekeit Magyarországon elsőként Kobzos Kiss Tamás és török barátja, Erdal Salikoglu énekelte 1991-ben, éppen harminc éve, és közös munkásságuk során sokszor műsorra tűzték műveit. 2008-ban közös CD-t készítettek török és magyar nyelven. A koncerten nemcsak Yunus Emre művei hangzanak el, hanem a középkori trubadúrok és vágánsok énekei is. Szerelemről, misztikus elmélyedésről, a világ visszásságairól és örömeiről szóltak a versek a Földközi-tenger két partján, ma is egyetemes üzenettel.

A koncert vendége Miqueu Montanaro (Provence), Kobzos Kiss Tamás másik legendás zenésztársa,

aki az okszitán népzene és régi dallamok apostola, zeneszerző – egy igazi mai trubadúr, ahogyan Erdal Salikoglu egy igazi mai ásik – írják a közleményben.

Az emlékkoncerten Erdal Salikoglu (ének, baglama) és Miqueu Montanaro (ének, furulyák, fuvolák, ney, dob) mellett Csörsz Rumen István (ének, koboz, ud, tekerőlant) és Guessous Mesi (ének, baglama) lép fel.

Borítókép: A Lónyay-Hatvany villa a budai Vár keleti lejtőjén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában