kulturális értékek

2021.10.02. 17:10

Négy televíziós filmtervnek ítélt meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet

Brenner Jánosról szóló sorozat, Rotschild Klára életéről készülő tévéfilm, valamint a Vígszínház 125 éves történetéről, illetve az Országház és a Kossuth tér megújulásáról szóló dokumentumfilm gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) Televíziós döntőbizottsága.

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap brutális meggyilkolásáról Legyetek szeretettel címmel rendez tévésorozatot Szilágyi Andor (A Rózsa neve, Mansfeld). 1957-ben a forradalmat követő egyházüldözés áldozatává lett fiatalember megölésének körülményeit máig homály fedi. Az NFI 549,9 millió forintos támogatásával készülő sorozat a nyomozást bemutatva bepillantást enged a kommunista hatalom 1956 októbere utáni restaurációjába is.

Az NFI 295 millió forintos támogatásával készülhet a Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről és legendás Váci utcai szalonjáról szóló, Egy magyar Rothschild című tévéfilm, amely az 1970-es évek elitjének életét eleveníti meg Zomborácz Virág (Utóélet, Egynyári kaland) rendezésében.

Paczolay Béla (Kalandorok, Dumapárbaj) rendezésében, az NFI 131,3 millió forintos támogatásával készülhet a VÍG125 című kétrészes fikciós dokumentumfilm, amely felöleli a Vígszínház 125 éves történetét, végigvezet a történelmi és színháztörténeti korszakokon, kiemelve fontosabb csomópontokat, meghatározó művészeket.

Az Országház, Budapest egyik legismertebb középülete és a Kossuth tér az elmúlt évek során teljes körűen megújult. Az operatőrként számos díjjal kitüntetett Nagy András rendezésében készülő dokumentumfilm a teljes szépségében ragyogó épület és részben az ország történetének elmesélésére vállalkozik. Az Ország Háza című tévéfilm a filmintézet 273,9 millió forintos támogatásával jöhet létre.

Az NFI közleményben hangsúlyozta: a teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában