Pilinszky alternatív rockzenei hangszerelésben

2021.10.28. 14:49

Megszületett a Kertész Imre Intézet Pilinszky Másként zenei pályázatának eredménye

A felhívásra több mint 150 pályamű érkezett.

Kimagaslóan sok, több mint 150 pályamű érkezett a Kertész Imre Intézet augusztusban zárult Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázatára. A kiírásra számos zenei stílusban érkeztek alkotások a black metaI-tól a musicalig, a jazztől a trappig, egészen a népzenei elemekkel operáló popzenéig.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk máshol el nem helyezett hagyatékának gondozása mellett, Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az Intézet célja a tulajdonába került szerzői hagyatékok és kiadatlan művek, a szerzőkről szóló irodalmi anyagok összegyűjtése, feldolgozása, sajtó alá rendezése és az alkotók emlékének méltó ápolása.

Ennek jegyében indította útjára féléves, Pilinszky 100 programsorozatát a Kertész Imre Intézet, a költő halálának 40. évfordulóján, május 27-én, melynek összeállításakor kiemelt cél volt Pilinszky sokszínű személyiségének minél szélesebbkörű bemutatása.

A május végén meghirdetett Pilinszky Másként versmegzenésítési pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat várt a Kertész Imre Intézet, amelyek egy Pilinszky-idézetet, vagy teljes verset felhasználva születtek meg.

A szakmai zsűri döntése szerint első helyezést ért el Vastag Csaba Tilos csillagon című dala (Pilinszky János azonos című verse alapján), a második helyen Müller Csenge A tenger című alkotása végzett (Pilinszky János azonos című verse alapján), a pályázat harmadik helyezettje az Oliver From Earth Szörnyek című szerzeménye, melyben a Barabás Dávid – Patocska Olivér alkotáspáros Pilinszky János Téli ég alatt című versét zenésítették meg.

Vastag Csaba alternatív rockzenei hangszereléssel, ugyanakkor színvonalas, slágeres dallamvilággal zenésítette meg Pilinszky János Tilos csillagon című versét. A pályamű kimunkált, eredeti, de lényegre törő dalszerkesztéssel jeleníti meg a vers komplex érzésvilágát.

A dal az alábbi linken meghallgatható:

Müller Csenge hatéves korában vett először gitárt a kezébe, gyerekkora óta énekes és zenész pályára vágyik. Számtalan énekversenyt megnyert már, vagy kiemelt nívódíjban részesült ezeken a megmérettetéseken. A 19 éves, alig ezer lélekszámú kis településen élő pályázó Pilinszky János A tenger című versét dolgozta fel. Atmoszférikus, szőnyegszerű alappal, de szinte mégis „a cappella” hangszereléssel készült el a dal, amelyben nagyon eredeti módon a fő énekdallam és azok harmóniái dominálnak.

A dal az alábbi linken meghallgatható:

Az OliverFromEarth dalszerző-, producer- és előadópáros alternatív pop zenei műfajban zenésítette meg Pilinszky János Téli ég alatt című versét. A szerzőpáros korábban is foglalkozott már irodalmi művek feldolgozásával, az MTVA megbízásából Arany János Walesi bárdok című verséből készítettek akusztik pop feldolgozást.

A dal az alábbi linken meghallgatható:

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthet el. A legjobb pályaműveket a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 címmel zenei kiadvány formájában megjelenteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában