Szüret zajlik, kedv virul

2021.10.15. 13:05

Kezdődik a szüret, számos programmal várja a Hagyományok Háza

Az esemény lehetőséget ad a szőlő betakarításához fűződő szokások felelevenítésére.

Group of friends at restaurant outdoors - People having dinner in a home garden

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szüreti napra készül október 16-án, szombaton a Hagyományok Háza. Az érdeklődőket kerekasztal beszélgetés, ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás, kézműves foglalkozás, interaktív gyermekprogram, valamint hagyományos táncház várja.

A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét vette számba ilyenkor a szőlőművelő.

A szüreti időszak a hagyományos falusi társadalomban mindig valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihály napjától Simon-Júdás napjáig
Fotó: Hagyományok Háza

 

A szüret kötelező velejárója volt mindig a vidámság. Ezúttal sem lesz másképp, a Guliba társulat néptáncosai páratlan szüreti hangulatot teremtenek a táncos lábú, táncos kedvű családoknak. A népi játékok keretében a résztvevők ellátogathatnak a badacsonyi szőlőhegyre, beléphetnek a morcos csősz kertjébe és részt vehetnek egy igazi szüreti mulatságon is.

Kézműves foglalkozásainkon csutkamalacok és nemez borospalackok készülnek, a Görömbő Kompánia pedig interaktív, zenés és táncos műsorral kedveskedik a családoknak.

A kerekasztal beszélgetésen a szőlészet és a borászat témaköre kerül terítékre a környezettudatosság szempontjaira is hangsúlyt fektetve. Szó lesz az organikus borászatról, a szőlészet melléktermékeinek teljes körű felhasználásáról, az organikus szőlőmagolaj elkészítéséről, valamint a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról is.

A gasztronómiai előadás keretében az ínyencek betekintést nyerhetnek a hagyományos szüreti ételek elkészítési módjaiba, az esti táncházat pedig szüreti étel- és italkóstoló teszi változatossá. A kézműves foglalkozások az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján folynak, így biztosított a komplex akadálymentesített részvétel mozgás-, hallás- és látássérült, valamint értelmileg akadályozott személyek részére is.

A programokkal kapcsolatban bővebben a Hagyományok Háza honlapján lehet tájékozódni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában