Könyvbemutató

2021.10.13. 18:03

Fotóalbum jelent meg az 1971-es Vadászati Világkiállításról (videó)

Fotóalbum jelent meg az 1971-es Vadászati Világkiállításról; az ötven évvel ezelőtti eseménynek fényképekkel emléket állító kötetet kedden az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon mutatták be.

Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelõs kormánybiztos (j) és L. Simon László, a kötet szerkesztõje, a Központi Magyar Kiállítás kurátora (b) az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás - az 1971-es Vadászati Világkiállítás fotóalbumának bemutatóján a budapesti Hungexpón 2021. október 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Magyarország nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a könyvbemutatón elmondta:

amikor elkezdték megtervezni a világkiállítást, az a törekvés volt bennük, hogy amilyen nyomot hagyott szakmai értelemben az 1971-es rendezvény, azt próbálják megismételni.

Miközben nyomokat hagyott a társadalomban és a szakmában a 1971-es világkiállítás, a szisztematikus feldolgozása nagyrészt nem történt meg – emelte ki, hozzátéve, hogy a kötet mementót állít az egykori kiállításnak, amely a vasfüggöny mögötti nyitás egy fontos aktusa volt.

Felidézte, hogy az 1971-es Vadászati Világkiállítást „A természet védelme önmagunk védelme” mottóval rendezték meg, amely hasonlít a mai „Egy a természettel” szlogenre.

Hozzátette, hogy

az október 14-én záruló világkiállításról több összefoglaló munka megjelentetését is tervezik, köztük egy nagy fotóalbumot is szeretnének kiadni.

Kovács Zoltán a látogatottságról szólva kiemelte, hogy a hétfő esti adatok szerint a világkiállítás központi helyszínének, a Hungexpónak a látogatószáma már meghaladta az 508 ezret, a teljes rendezvénysorozat résztvevőinek száma pedig 1 millió 300 ezer felett jár.

L. Simon László, az emlékkötet szerkesztője, a Központi Magyar Kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a most megjelent, 350 oldalas kiadvány anyagához három forrást használtak fel. Egy ismeretlen fotográfus vagy szerkesztő egy példányban fellelt albuma adja a kötet gerincét, ezt egészítik ki az MTI anyagából kiválasztott képek és a Fortepan archívumának anyagai.

Hozzátette, hogy

a könyv gerincét adó album egy 1970-es évekbeli magángyűjtő munkája. Azt nem tudni, hogy a fotókat kik készítették, de több fotós munkájáról, eddig publikálatlan felvételekről van szó, amelyek közül több mint 300 kép szerepel az emlékkötetben.

Hangsúlyozta: a könyv megmutatja, hogy milyen politikai hozadéka volt a világkiállításnak, milyen politikai szándékok motiválták az akkori állampárt vezetőit, és megmutatja azt is, hogy milyen közegben rendezték meg az akkori világkiállítást.

Borítókép: Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (j) és L. Simon László, a kötet szerkesztője, a Központi Magyar Kiállítás kurátora (b) az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás – az 1971-es Vadászati Világkiállítás fotóalbumának bemutatóján a budapesti Hungexpón 2021. október 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában