Antall József élettörténete

2021.08.21. 07:50

Pillantson be a történelem kulisszái mögé a Blokád című filmmel!

A film nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek.

Picture taken on February 14, 1990 in Budapest shows leader of the Hungary Democratic Forum (MDF) Jozsef Antall. (Photo by Boris HORVAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Boris Horvat

Magyarország első szabadon választott kormányfője, Antall József személyét és élettörténetét mutatja be a Blokád című alkotás, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

A film forgatókönyvét Köbli Norbert írja, a rendező Tősér Ádám, a producer pedig Lajos Tamás. A Blokád alkotói elsőként vállalkoznak arra, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első, nagy horderejű válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozzák Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért.

Az alkotás az 56-os forradalmártól az első szabadon választott kormányfőig mutatja be Antall József személyét. A nézők láthatják továbbá a politikus élete talán legnehezebb próbatételének drámai napjait, amelyek alig fél évvel beiktatása után történtek. Ezenkívül nemcsak a kulisszák mögötti eseményekbe, harcokba és alkukba enged bepillantást a film, de a miniszterelnök személyes életterébe is. Megtudhatjuk, mi történt a kórteremben, amikor a kormányfő frissen műtve szembesült azzal, hogy a taxisok az egész országot blokád alá vonták a drasztikus benzináremelés miatt.

A Nemzeti Filmintézet 1,47 milliárd forint támogatást szavazott meg a Blokád gyártására. A forgatás októberben kezdődik, a filmet a tervek szerint 2022 őszén láthatja a közönség.

Egy mély emberi drámát mutat be a Blokád. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket pedig letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni – fogalmazott a rendező, Tősér Ádám.

Tősér tavaly bemutatott filmje, az Ötvenhatos utak személyes történeteken keresztül tárja fel az 1956-os magyar menekültek sorsának alakulását a vasfüggönyön túl. A rendező továbbá producerként jegyzi A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilmet, amely Erőss Zsolt hegymászó emberfeletti küzdelmét követte a lábamputációtól a visszatérésig. Legutóbbi rendezése pedig a Kittenberger – Az utolsó vadászat című alkotás, amely Bodrogi Gyula főszereplésével sajátos formában mutatja be a világhírű Afrika-kutató kalandos életét.

Lajos Tamás Köbli Norberttel a kezdetektől forgatókönyvíróként és kreatív producerként dolgozik együtt. Közös sikereik közé tartozik többek közt a nemzetközi Emmy-díjas Örök tél, a nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor, a Szürke senkik, az Árulók, valamint az Apró mesék című nagy sikerű történelmi filmek.

A készülő produkcióval kapcsolatos további részletek a Nemzeti Filmintézet honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában