Néprajzi értékek

2021.07.25. 13:00

Videósorozat segítségével tanulhatunk felvidéki táncokat

Nagyszabású programba fogtak a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai. Kezdeményezésükkel Felvidék tánckincsét kívánják népszerűsíteni.

„Egy átfogó módszertani kiadvány ötletét régóta dédelgetjük; az igény szülte a hiánypótló program megvalósítását. Gálik Gábor, a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, a Táncfórum, elnöke kereste meg a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársait egy újszerű megjelenítési forma gondolatával, mely szerint a felvidéki tájak gazdag tánchagyományát egy oktatóvideó-sorozat közzétételével osszuk meg a világhálón a szakmai körökkel és a nagyközönséggel. Jómagam táncosként is részt veszek a Hálózat munkájában, így igazi szakmai feladatnak tekintettük ötletét, s teljes mellszélességgel álltunk mellé” – árulta el Konkoly László, a Hálózat szakmai munkatársa. Elmondta, ezzel egy hosszú távú munka vette kezdetét, melynek eredményét csoportvezetők, pedagógusok, a táncházmozgalom aktív tagjai, professzionális és amatőr táncosok egyaránt használhatják.

„Évente egy, maximum két tájegységet tudunk publikálni, ne feledjük ez a munka nagyon aprólékos és költségigényes. A stúdiófelvételeket alapos felkészülés előzi meg, s a tanulmányok megírása is kellő kutatómunkát igényel” – tette hozzá.

Az egyes részeknél röviden ismertetik a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. Mindezek mellett tanulmányok formájában áttekintést nyújtanak a tájegységek jellemző zenei stílusáról, dallamvilágáról és népviseletéről. Céljuk az, hogy az elkészített oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutatók segítségével könnyebbé váljon a szlovákiai magyarság hagyományos tánckultúrájának oktatása mind a gyermek, mind a felnőtt néptáncoktatásnál határainkon innen és túl. A kiadvány fontos részét képezi az egyes tájegységek hagyományos öltözetének jellemző elemeit bemutató fotómelléklet.

„Mielőtt belekezdtünk munkánkba, megkerestük a Néprajzi Múzeumot és a Zenetudományi Intézetet, az előbbit az ide illő fotóanyagért, az utóbbit pedig az archívumukban található táncos gyűjtések használatáért. Mindkét intézmény pozitívan fogadta jelentkezésünket, ami nagyban segítette célunk elérését. Az oktatóvideók előkészítésén és kivitelezésén elismert szakmai csapat dolgozik, akik az elmúlt 20 évben behatóan foglalkoztak az adott tájegység tánc-, zene- és viseletkultúrájával” – mondta Konkoly László.

A szakmai munkát Gálik Gábor fogja össze, Agócs Gergely néprajzi és zenei tanulmányaival gazdagítja a kiadványt, a viseletek szakértője Nagy Myrtill, Konkoly László pedig az Ipoly menti táncanyag folklorisztikai jellemzését és oktatásának módszertanát vállalta. Az elsőként megjelent Ipoly mentét Csallóköz, Vág-Garam köze, Zoborvidék, Gömör, Kassa vidéke és Bodrogköz követi.

Megvannak az első jelentkezők!

A felvidéki tánckincs népszerűsítését szolgáló oktatóprogram a magyar diaszpórában is visszhangra talált. Elsőként Tar Krisztina, a Chilei-Magyar Duna Táncegyüttes vezetője jelezte, hogy szeretnék megismerni a sorozatot. A kapcsolat azóta létrejött, s minden bizonnyal a dél-amerikai magyar hagyományőrző együttes repertoárja a közeljövőben először Ipoly menti tánccal is bővül.

„Fontosnak tartjuk, hogy a több szempontból is úttörő kiadvány széleskörű felhasználhatóságra találjon mind a Kárpát-medence, mind a diaszpórában élő magyarság táncegyütteseinek és a néptáncot kedvelőinek körében. Ehhez minden szakmai segítséget megadunk, és konzultációs lehetőséget is biztosítunk” – hangsúlyozta Konkoly László.

Borítóképünkön Ipoly menti táncot járó néptáncosok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!