igazi ünnep

2021.05.15. 14:30

Újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények

Fekete Péter a Nemzeti Művelődési Intézet országos közművelődési megnyitó eseménysorozatán beszélt.

Koronavírus - Újranyitnak a közművelődési és kulturális intézmények

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.

Fekete Péter a Nemzeti Művelődési Intézet országos közművelődési megnyitó eseménysorozatán azt mondta, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep, hiszen ezek a helyszínek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat, a közönséget újra üdvözölhessék falaik között.

Kiemelte, a művelődési házak, a kulturális központok, a gyermekházak, a szabadidőközpontok, a közművelődési intézmények és közösségi színterek a helyi kulturális élet „fáradhatatlan motorjai”, hiszen éves szinten, országosan csaknem 70 millió látogatót fogadnak. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez – sorolta az államtitkár.

Emlékeztetett, hogy mára a kormánynak és a közművelődés országos fejlesztési folyamatának köszönhetően minden településen elérhető közösségi színtér vagy van közművelődési intézmény. A Nemzeti Művelődési Intézet a köré szerveződött Kárpát-medencei közművelődési hálózattal, agórákkal, külhoni művelődési központokkal, népfőiskolákkal együtt a közművelődési szakmafejlesztési folyamatok mozgatójává vált – tette hozzá.

Fekete Péter felidézte: a pandémiás időszakban a közösségépítés lehetőségei beszűkültek, több hónapig csak online eszközök, telefonos hálózatok támogatták a közösségszervező munkát.

A közművelődés szakemberei azonban ebben „a mindenki számára új járványhelyzetben sem engedték el az emberek kezét, törődtek a közösségeikkel”, a lehetőségekhez mérten újraszervezték szolgáltatásaikat – fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: május elejétől a koronavírus-járvány enyhülésével újra lehetőség nyílt a közművelődési intézmények fokozatos, a közösségekre figyelő, vigyázó módú megnyitására.

A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agóra részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó több mint ezer közművelődési intézménnyel országos megnyitó eseménysorozatot rendez, ezzel újraindítva a közösségi életet – tette hozzá az államtitkár.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt mondta: jelenleg a közművelődésben dolgozók kötelező feladata „az elmúlt két esztendő kudarcával, kínlódásával, gyötrelmével felvértezve” újragondolni a céljaikat.

A Lakitelek Népfőiskola alapítója szerint a kultúráért dolgozó szakembereknek jelenleg az a felelősségük, hogy egy gazdasági, pénzügyi újraértelmezés segítségével, a tudás és a tehetség révén egy sikeres fordulatot valósítsanak meg a nép- és közművelődésben.

A lakiteleki népfőiskola egyre bővül, és megkezdődik a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kiépítése is – tette hozzá Lezsák Sándor.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében emlékeztetett: az intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány alatt az állami közfeladatot ellátó intézet olyan fejlesztésekkel segítette az országos közművelődési hálózatot, mint az aszakkor.hu tudásmegosztó felület, amelyen több mint harmincezren mélyültek el az online kézműves szakkörök világában. A jogyakorlaton.hu online felületen pedig hétről hétre több ezer kulturális szakember részvételével tartottak online értekezletet, és nyújtottak lehetőséget a települési jó gyakorlatok bemutatására.

A közös „kapunyitogató” akció központi eseménye egy a magyarországi agórahálózatot bemutató rollupkiállítás, amely az ország tizenöt pontján – Lakiteleken, Szolnokon, Tatabányán, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben, Szekszárdon, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Kaposváron, Gyulán, Mosonmagyaróváron, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán – egyszerre nyílt meg.

A megnyitósorozathoz közművelődési intézmények és közösségi színterek is csatlakozhattak. A helyszínek a Nemzeti Művelődési Intézet által ezer példányban elkészített „Nyitunk!” feliratú molinót igényelhettek.

A Nemzeti Művelődési Intézetben kiállított rollupkiállítást Németh János István kultúrakutató, a Közösségépítő agorák Magyarországon című könyv szerkesztője nyitotta meg. Ezt követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális „kapunyitogató” program.

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás megnyitóján Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézetben 2021. május 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában