vidéki miliő

2021.03.10. 10:30

A vidéki Magyarország változását kutatják

A nyolcvanas évektől napjainkig tartó településkép-változást kutatja a szentendrei Skanzen és a Magyar Nemzeti Levéltár.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kutatási programja eddig

soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatja be a rendszerváltást megelőző évek településfejlesztési törekvéseit és annak életmódra gyakorolt hatását

- olvasható a múzeum közleményében.

Mint írják, a Skanzen a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett Antall József pályázat keretén belül szerteágazó kutatási programot valósít meg A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása címmel.

A kutatás eredményeinek összegzéseként a Skanzen konferenciát és kiállítást, a Magyar Nemzeti Levéltár a megyei levéltárak anyagának bemutatására további kiállításokat szervez. A digitalizált fotókat és interjúkat adatbázis segítségével teszik hozzáférhetővé, emellett a Skanzen katalógust, a levéltár kötetet jelentet meg.

A közleményben felidézik, hogy a nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a „felszabadulás” negyvenéves évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit, amelynek célja a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt.

1984 és 1986 között több mint százezer fénykép készült, amely bekerült a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe.

Ma ezek a fotók a rendszerváltoztatás előtti faluképek részletes dokumentációját jelentik, amelyeket a mai állapotokkal összevetve keresztmetszetet kaphatunk az elmúlt évtizedek változásairól. A dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz képeket. A lakóházak mellett többek között szövetkezeti központok, boltok, víztornyok, emlékművek szerepelnek a fotókon.

Az érdeklődő képet kaphat a középületek arculatváltozásáról (vagy éppen eltűnéséről), az iskolákról, takarékszövetkezetekről, orvosi rendelőkről, buszmegállókról, üzletportálokról, a vidék jellegzetes típusházairól. Az anyag lehetőséget ad a mezőgazdasági létesítmények vizsgálatára, hiszen ezek egy részét a privatizáció, majd a technológiaváltás elsodorta. A felvételeken a hétköznapi ruhaviselet is vizsgálható, és a helyszínek bejárása során a rendszerváltás családtörténetei is gyűjthetők.

A terepmunkán készített interjúk segíthetnek megérteni a nyolcvanas évek vidéki Magyarországának életmódját.

Aki személyes történetekkel, fotókkal, információkkal szeretne hozzájárulni a korszak megismeréséhez, kövesse a Rendszerváltás vidéken című Facebook-oldalt – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában