150. évforduló

2020.12.20. 09:15

Tanulmánykötet jelent meg a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok évfordulójára

Japonisme in the Austro-Hungarian Monarchy (Japonizmus az Osztrák-Magyar Monarchiában) címen angol nyelvű tanulmánykötet jelent meg a Japán és az egykori Monarchiához tartozó országok között fennálló diplomáciai kapcsolat 150. évfordulójának megünneplésére, a Szépművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gondozásában.

Az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán képviselői 1869. október 18-án írták alá Tokióban a két ország közötti kereskedelmi és barátsági szerződést, amely hatást gyakorolt a felek közti nemzetközi politikára, elősegítette a kereskedelem fejlődését és a kulturális transzfert. Bár a Monarchia 1918 után számos utódállamra bomlott, a régió számos országa közös kultúrtörténetének része lett a japán művészet és kultúra szeretete.

A tanulmánykötet célja a japán kultúra meg- és elismerésének, valamint a helyi művészek számára ihletadó szerepének bemutatása

- közölte a Hopp Ferenc Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint a Dénes Mirjam, Fajcsák Györgyi, Piotr Splawski és Vatanabe Tosio által szerkesztett kötet egy hároméves együttműködési projekt gyümölcse, melynek során olyan országok japonizmuskutatói dolgoztak együtt, amelyek egykor a Monarchia részét képezték.

A tizenhét szaktanulmány négy tematikus szegmensre tagolódik. Az Egy új ismerős című egység megismerteti az olvasót a japonizmus keletközép-európai kezdetének történelmi, politikai, kulturális közegével, a második rész, az Utazó műtárgyak pedig a közép-európai japán műalkotások befogadására, gyűjtésére és értelmezésére koncentrál.

A Művészek és műalkotások című fejezet a japonizmus olyan klasszikus témáit tárgyalja, mint a festészet, a grafika, a kerámia- és üvegművészet, valamint a színház. A kötet utolsó része, A japonizmus ösztönzői, a közép-európai kulturális, politikai, társadalmi jelenségekre és légkörre összpontosít, amely termékeny teret adott a japán kultúra befogadásának, és nyitottabbá tette a Monarchia polgárait a keletről érkező új impulzusok iránt, mint korábban bármikor.

A csaknem 200 illusztrációt tartalmazó, 328 oldalas tanulmánykötet magyar nyelven várhatóan 2021 folyamán, e-book formátumban jelenik meg

- közölte a Hopp Ferenc Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában