Ország-világ

2020.09.03. 08:55

Álhírként terjesztették, hogy Vidnyánszky nem tárgyal

Eddig legalább kilenc egyeztetésre voltak hivatalosak az intézmény képviselői.

Nyitott a párbeszédre Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorhelyettese, valamint több vezetőségi tag – derült ki sajtóértesülésekből. A Vidnyánszky Attilával történő egyeztetés szerdán délután kettőkor, a Nemzeti Színházban zajlott le, amelyről a kuratórium elnöke úgy nyilatkozott: megállapodtak abban, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül – írja a Magyar Nemzet.

Míg korábban a Színművészeti vezetői határozottan elutasították a Vidnyánszky Attilával történő tárgyalást, sajtóértesülések szerint mára erősen megosztottá váltak: Upor László rektorhelyettes és egy másik vezető, Bagossy László elfogadta Vidnyánszky Attila meghívását. Az ügy előzménye, hogy az egyetem szeptember 1-jétől alapítványi fenntartású magánegyetemként működik tovább, azonban a döntést az egyetemi vezetés és a hallgatók sem hajlandók elfogadni. Hétfőn és kedden az egyetem vezetése és szenátusa, valamint az intézmény több tanára is lemondott. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói hétfő éjjel elfoglalták az egyetemet, kedden pedig egy sajtótájékoztatón többek között garantált autonómiát, valamint az új kuratórium lemondását követelték.

Nem mondtak igazat

Az egyik legtöbbször elhangzó vád az SZFE vezetősége, a hallgatók, valamint egyes sajtóorgánumok részéről az, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem volt hajlandó tárgyalni az átalakításról, a döntéseket így a „fejük felett”, az érintettek bevonása nélkül hozták.

A kormányzati oldalon ennek éppen az ellenkezőjét állítják. Az SZFE modellváltásáról szóló törvénytervezet második plenáris vitája (hivatalosan: plenáris vita a részletes vitáról szóló bizottsági jelentésekről, az összegző jelentésről, továbbá az összegző módosító javaslatról) 2020. július 1-jén zajlott le.

A vitát záró felszólalásában – az Országgyűlési Napló tanúsága szerint – Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár megemlítette az addigi összes megbeszélést, amelyekre az intézmény képviselői hivatalosak voltak.

Eszerint február 17-én volt az első egyeztetés egy kancellári konferenciához kapcsolódóan, aztán február 24-én személyes megbeszélés zajlott a minisztériumban az összes művészeti egyetem rektorával és kancellárjával. Április 22-én videókonferencián külön egyeztetés történt az egyetem jelenlegi vezetőjével, április 29-én pedig Bódis József államtitkár Horváth Zita helyettes államtitkárral látogatott el a rektorhoz és rektorhelyettesekhez, ekkor további megbeszéléseket folytattak.

Május 19-én újabb videókonferenciát tartottak az ügyben, június 3-án Pavlik Lívia miniszteri biztossal és az egyetem vezetésével volt egyeztetés a minisztériumban. Június 16-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fogadta azon szakmai szervezetek képviselőit, akiket egyébként egy korábbi nyílt levél aláírói jelöltek meg tárgyalópartnerként. Június 24-én a minisztériumban fogadták az egyetem két rektorhelyettesét, és tartottak megbeszélést a témában. Aznap még találkoztak, szintén a tárcavezető jelenlétében, az egyetem hallgatóinak képviselőjével.

Ez összesen kilenc alkalmat jelent. Múlt csütörtökön az egyetem képviselői nem mentek el a minisztériumba, a diákok képviselői meg sem indokolták a távolmaradásukat, az egyetem rektora pedig egyéb elfoglaltságára hivatkozott.

Közös érdek az oktatás elindulása

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről. Szerinte egy nagyon zárt rendszerben, sok szempontból igazságtalanul működik az SZFE, elszakadva a szakma egy részétől. Az egyetem hallgatói szerda délutáni sajtótájékoztatójukon kijelentették: zárt ajtók mögött senkivel nem tárgyalnak, nyitott ajtók mellett az eddigi fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériummal igen, de a kuratóriummal nem.

A tegnapi találkozót a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva kérte. Vidnyánszky Attila a Hír TV híradójának elmondta: nagy dolog, hogy ez a találkozó megvalósulhatott. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Büntetőjogi kérdések is felmerülnek

Az SZFE kuratóriuma hétfői közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és – különösen a jelenlegi járványhelyzetben – a hallgatók és a dolgozók egészségét. Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat, és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését. Az intézmény vezetői időközben bejelentették, hogy szeptember végéig tovább tanítanak az intézményben.

A lapunk által megkeresett munkajogász ezzel kapcsolatban elmondta: amennyiben az egyetem vezetői a jogviszonyukat szüntették meg, és a Munka törvénykönyve alapján foglalkoztatták őket, a felmondási idő a főszabály szerint harminc nap. Ez idő alatt a foglalkoztatottnak a feladatait ugyanúgy el kell látnia, mint azelőtt. Az SZFE vezetőségének tehát továbbra is fennáll a felelőssége a meghozott döntésekért, és az intézmény üzemszerű működtetéséért. Ez alól egyetlen kivétel van, ha az érintettek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt és ettől eltérő feltételekben állapodnak meg. A sajtóban megjelent hírek alapján azonban valószínűleg nem ez történt. Így a lemondott vezetés nem tolhatja el magától azokat az eseményeket, amelyek azóta történtek, amióta az egyetemi hallgatók lezárták az SZFE épületét. A szakértő szerint az épület elfoglalása büntetőjogi, valamint birtokvédelmi kérdéseket is felvet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában