Berlinale

2020.02.23. 09:47

Nagy az érdeklődés a magyar film iránt

A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vendége Enyedi Ildikó, az Arany Medvével kitüntetett Testről és lélekről című film rendezője.

Budapest, 2017. november 10. A magyar színház- és filmmûvészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Enyedi Ildikó filmrendezõ, forgatókönyvíró Budapesten 2017. november 10-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

„Magyar versenyfilm nélkül is nagy az érdeklődés a magyar film iránt a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) és a szemlével párhuzamosan zajló filmipari vásáron European Film Market (EFM)” – mondta Káel Csaba, a nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közmédiának a német fővárosban.

A kormánybiztos kiemelte, hogy

a jubileumi Berlinale sem marad magyar film nélkül, hiszen a fesztivál vendége Enyedi Ildikó és 2017-ben a fődíjjal, az Arany Medvével kitüntetett Testről és lélekről című rendezése.

Ráadásul az idei Berlinalén és az EFM-en is bemutatkozik a magyar filmszakma támogatására szervezett új intézmény, a Nemzeti Filmintézet (NFI).

„A fogadtatás igen kedvező, szombaton kis túlzással egész Berlin az intézet logójával volt tele” – mondta Káel Csaba, rámutatva, hogy az NFI emblémájával a címoldalán jelent meg az egyik legrangosabb nemzetközi filmes szaklap, a Screen International új száma, amely a Berlinaléra készült.

„Az üzenet nagyon egyszerű: új név, több tartalom” – húzta alá a kormánybiztos. Kifejtette, hogy Andy Vajna a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztosként „elkezdett építkezni”, így elindult egy folyamat, amely azt célozta, hogy a filmgyártás egy jól felépített rendszerbe szerveződjék.

A Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként működő NFI-vel tovább folytatódik ez a munka és szélesebbek a keretek, mert az intézet nemcsak a mozifilmekkel, hanem a televíziós produkciókkal és a letölthető mozgóképes tartalmakkal is foglalkozik.

„A Berlinale és az EFM kiváló alkalom a bemutatkozásra a magyar film új csúcsintézményének”

– mondta Káel Csaba. Hozzátette, hogy

az új intézmény rögtön egy új nemzetközi kezdeményezéssel is előállt, amelynek célja a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) filmgyártásának jobb összehangolása és a koprodukciók ösztönzése.

Azt mondta, a vásáron el is kezdték a tárgyalásokat a partnerországok filmes vezetőivel.

A berlini bemutatkozás fontos eleme volt egy szombat esti fogadás, amelyre a nemzetközi filmszakma több száz képviselőjét hívták meg. Ezzel kapcsolatban Káel Csaba megjegyezte, hogy „Magyarország nemcsak a jó film, hanem a jó bor termőtalaja is”, így minden nagy nemzetközi rendezvényükön egy-egy magyar borvidéket is bemutatnak. Elsőként az egri borvidék kincseit vonultatták fel, amit ugyancsak nagy érdeklődéssel fogadtak a filmes szakemberek.

A 70. Berlinale műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus külön programok keretében mutatnak be.

A március 1-jéig tartó fesztivál nagyjátékfilmes szekciójában 18 munka versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért, 16 alkotásnak a Berlinalén lesz a világpremierje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában