Legalább álmodj velem

2019.12.19. 07:38

Csokonai-kiállítás nyílt Csurgón

Emlékhely és kiállítás nyílt a magyar felvilágosodás legnagyobb költője, Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) tiszteletére Csurgón szerdán.

Forrás: Wikipédia

A somogyi város Táncsics téri épületében berendezett, Legalább álmodj velem című tárlat a költő életének legfontosabb színhelyeire: Debrecenbe, Pestre, Pozsonyba, Komáromba, Csurgóra kalauzolja el a látogatókat, hogy bemutassa életművét, és a jelen olvasói, színházlátogatói számára is élővé, még élvezetesebbé tegye a több mint kétszáz évvel ezelőtt írott műveit olvasható az önkormányzat tájékoztató anyagában.

A mások mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével berendezett kiállításon számos vers-, színmű- és levélrészletből ismerhetők meg a Csokonai Vitéz Mihályra jellemző műfajok, hangok, stílusváltozatok.

Az emlékhelyen megépült a mása annak a szegényes csurgói iskolaszínpadnak, ahol 1799-ben, a városban segédtanítóként dolgozó Csokonai darabjait bemutatták. A színpadon ma a látogatók stilizált jelmezekben előadhatják a Karnyóné című vígjáték részleteit vagy játszhatnak a Cultura című darabhoz készített bábokkal. Ugyanitt egy televízión részletek láthatók a Dorottya című komikus eposz filmváltozatából.

Az érdeklődők képernyőn, évszámok érintésével bonthatják ki ki a Csokonai-életutat, ugyanígy választhatnak angol, vagy a horvát nyelvű Csokonai-fordítások közül is. Van, ahol apró lyukon kukucskálhatnak egy vitrinbe, máshol ma már érthetetlen szavak magyarázatára lelhetnek egy-egy táblácska felemelésével.

A helyszínen felállított debreceni iskolapadon tablet található, benne Csokonai egy ismeretlen debreceni diákjának füzetlapjaival és Csokonai tollbamondásaival. A digitális lapozgatás közben a kéziratok modern átirata is megjelenik.

A kiállítás látogatói Csokonai-verseket olvashatnak, néhányat köztük pajzán alkotásokat színészek tolmácsolásában, fülhallgatón keresztül hallgathatnak meg, emellett megismerhetnek hét, a költőhöz kapcsolódó hamis történetet.

A Csokonaihoz oly közel álló játékosság inspirálta a Versfoltozót és a Versfújót. Az előbbinél egy képernyőn megjelenő hiányos versek kiegészítése a feladat, utóbbinál egyetlen kézmozdulattal versek varázsolhatók a falra.

Az önkormányzat kiemelte:

a Csokonai-emlékhely és -kiállítás része annak a Csurgó és a horvátországi Csurgó Városa és Pitomaca település határmenti együttműködésének, amelynek középpontjába a horvátok Petar Preradovic költőt, a somogyi város pedig Csokonai Vitéz Mihály életét és munkásságát állította.

Borítókép: Morelli Gusztáv fametszete Csokonai Vitéz Mihályról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában