MEGVALÓSÍTOTTA AZ ÁLMAIT

2019.09.27. 13:06

Kerényi Imrére emlékeztek a balatonalmádi Magtárban

Kerényi Imre nagyon tudott bánni az emberekkel – mondták egykori tanítványai, pályatársai a balatonalmádi Magtár Rendezvényközpontban tartott emlékesten és kiállításon.

Forrás: Napló

Fotó: Pesthy Márton

Kerényi Imre Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, politikus, publicista – rá emlékeztek csütörtökön, az Isten szekerén című kiállításon, melyet Balatoni Monika, a Nemzeti Színház és a Madách Színház egykori dramaturg-rendezője állított össze – írja a likeBalaton.hu. A tárlat bemutatja az alkotó embert, rendezőt, a színészpedagógust, a közéleti szereplőt, Kerényi Imre családját.

A veol. hu összeállítása szerint a Veszprémi Petőfi Színház és a balatonalmádi önkormányzat által szervezett programon Oberfrank Pál színházigazgató és Keszey János polgármester köszöntötte a vendégeket. A városvezető felidézte, milyen sokat köszönhet Balatonalmádi Kerényi Imrének, akinek idén posztumusz díszpolgári címet adományoztak. A város állami támogatással megvásárolhatta a Magtár épületét, kormányhatározati segítséggel megkapta a kolostor épületét, a színházrendező sokat segített ebben a munkában.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő úgy fogalmazott:

Kerényi Imre olyan ember volt, aki célt tűzött maga elé és a megvalósításban nem ismert kompromisszumot.

Álmokat álmodott, világraszóló tervei, ötletei voltak, a magyar kultúra értékeit kutatta, küzdött, hogy azokat átadhassák a következő nemzedéknek. A balatonalmádi fejlesztéseket érintő munkában olyan szövetségese volt, akire mindig lehetett számítani.

Piros Ildikó színművész versekkel kiegészített megnyitójában arról beszélt, hogy Kerényi Imre több mint ötven évig volt rendezője, igazgatója, játszótársa, mestere. Ismerte az igazságot, teljességet, mélységet, munkáját elhivatottság jellemezte. Hagyta, hogy a színész is megvalósíthassa álmát a színpadon, mindig jó irányba vezette őt.

Az emlékesten egykori pályatársak, tanítványok idézték vissza alakját. Huszti Péter színművész – aki a főiskolán Kerényivel egy osztályban tanított, az utolsó percig végigdolgozta vele az életét – úgy fogalmazott: őrületes álmai voltak, és azokat meg is valósította. Nagyon vigyázott a fiatalokra, aggódott értük, hogy mi lesz velük. Götz Béla díszlettervező elmesélte, hogyan lett Kerényi Imre a Madách Színház igazgatója Ádám Ottó után. Egyik tanítványa, Hirtling István színművész közölte, egész pályáját az indulásának, a Kerényitől kapott János király szerepének köszönheti. A főiskolán nemcsak tanáruk volt, de apjuk helyett apjuk, évről évre mélyült a kapcsolatuk.

Nagyon keményen dolgozott, pontosságra, munkára, rendre, gondolkodni tanította meg őket, keményen követelte a feladatok teljesítését.

Egy másik tanítvány, Pikali Gerda színművész is hasonlóan nyilatkozott: nagyon sokat kapott tőle, pályáján mai is abból él, amit Kerényitől tanult a főiskolán. Nála szabadnak érezte magát, a szerep megformálásával nem siettette őt, megvárta, amíg az „beérik”, sajátja lesz. Az emlékesten Schmittné Makray Katalin Kerényi közéleti szerepvállalásáról beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában