Két lábbal a földön áll

2019.09.02. 17:32

Kaszás Attila szellemiségét képviseli Orosz Ákos

A Kaszás Attila-díj idei nyertese azzal kísérletezik, hogy a Vígszínházban miként tartsák meg az általuk képviselt szakmai színvonalat úgy, hogy közben akkorára nyitják az ollót, hogy a széles közönség is befogadja az előadást.

Orosz Ákos színművész, miután átvette a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán a Pesti Magyar Színházban

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Orosz Ákossal, az idei Kaszás Attila-díj nyertesével az országos színházi évadnyitó után készített interjút a Magyar Nemzet. A színész Spiró György Honderű című művében – amelyet a Pesti Magyar Színház mutat be – egy nagy műveltségű, nagypolgári közegben élő, teljesen hétköznapi srácot alakít.

A színészek között minden évben beszédtéma a Kaszás Attila-díj. Nemcsak azért, mert ilyenkor megelevenedik Kaszás Attila alakja, hanem mert rangos elismerésnek számít.

„Alulról szerveződik, a színészek egymás közül választják meg azt a három embert, akikre a közönség szavazhat. Megtiszteltetés, hogy két csodálatos színész, Harsányi Attila és Király Attila voltak a várományosai velem együtt a díjnak. Büszke vagyok a díjra, és megpróbálom képviselni azt a szellemiséget, amit Kaszás Attila ránk hagyományozott. Szeretnék megmaradni embernek, két lábbal a földön, mert ezt nagyon is fontosnak tartom” – árulta el Orosz Ákos, aki nővére kapcsán került egy musicalstúdióba, amikor még gyerekek voltak.

A zene szeretete miatt kérte a szüleit, hogy hétvégenként ő is ebbe a stúdióba járhasson.

„Mindig az énekórát vártam, a zene volt a motiváció. Tartottak egy válogatást a Valahol Európában című darabra. Nem gondoltam arra, hogy színész leszek, csak átadtam magam a zenének, és jól éreztem magam benne”

– fogalmazott a színész, aki hosszú éveket töltött a ­Maladype társulatában, amely bevallottan a kísérletezés színtere. Később aztán mégis a Vígszínházat választotta. A váltással kapcsolatban úgy nyilatkozott, próbál úgy élni, hogy a kockázatvállalás is része legyen az életének, erre pedig a Vígszínház különösen jó terep.

„Míg a Maladypében mindig új utakat jártunk, kísérleteztünk, a Vígszínház berkein belül az lett számomra a tét, hogy miként tartom meg az általam képviselt szakmai színvonalat úgy, hogy akkorára nyitom az ollót, hogy a széles közönség is befogadja az előadást”

– mondja Orosz Ákos, aki úgy véli, mivel a Vígszínházban három játszóhely van, megteremthető a szűk közeg is, sok lehetőség van a színészi munka kiteljesedésére.

Spiró Honderű című drámájának premierjével, igen komoly szereposztás mellett kezdi az évadot. Egy hétköznapi srácot játszik, aki gyakran szembejön velünk az utcán. Négy szereplő közé csöppen, akiket Lukács Sándor, Kern András, Börcsök ­Enikő és Márton András testesít meg. Ők a társadalom kiveszőben lévő rétegét képviselik. Méltóságteljes, magas műveltségű, nagypolgári közeget képviselnek, ami ma ritkaságszámba megy.

„A legfontosabb élményem ezzel a darabbal az, hogy lehetőségem van bepillantani ebbe a világba, és kimenteni belőle a követendő momentumokat. Fontosnak tartom, hogy megmaradjon egy ilyen rétege a társadalmunknak” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában