Hűség és barátság

2019.08.22. 13:28

Szobrot kapott Nemecsek Ernő a Füvészkertben

A szoborral az alkotó, Zsigó András keramikus a fürdés sorsdöntő, drámai pillanatát szerette volna megragadni és megörökíteni.

Forrás: Józsefváros újság

Fotó: Huszár Boglárka

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő, a látszólag törékeny, szőke fiúcska, aki hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor, amelyet augusztusban adtak át az ELTE Füvészkertben.

A Füvészkertért Alapítvány és a kert látogatóinak támogatásával elkészült szobor ünnepélyes átadására egy különleges esti séta keretében került sor, melyet Orlóci László botanikus vezetett – olvasható a jozsefvaros.hu cikkében.

Az ELTE Füvészkert igazgatója kiemelte:

a szobor nemcsak a regényből jól ismert mozzanatot örökíti meg, de arra is felhívja a figyelmet, mennyire fontos, hogy a gyermekek kötődjenek valamihez, legyen szó otthonról, családról vagy barátokról.

Orlóci László a szobor kapcsán, amely jelenleg a Viktória-ház medencéjében kapott helyet, elmondta, hogy a tervek szerint a végleges, regény szerinti hiteles helyét nagyjából fél év múlva foglalhatja majd el az alkotás a nagy Pálmaház kismedencéjében.

Jelenleg azonban egy egyszerre több ember által is megközelíthető átmeneti helyszínt választottak számára. Érdekességként többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a szobor csupán deréktól felfelé lett megalkotva, de a víz tükröződése optikailag teljessé teszi a látványt.

Zsigó András keramikus a szobor készítésével kapcsolatban elárulta:

a mű egy különleges, japán eredetű technológiával készült, melynek lényege, hogy az égetés 15 órán keresztül, fával fűtött, 1350 fokos kemencében történik, így a kemencében szálló fapernye, beleégve a mázba, különleges felületet hoz létre.

„Nemecsek heroikus alakja számomra a hűséget, barátságot és az áldozathozatalt jelenti, ezért a fürdés sorsdöntő, drámai pillanatát szerettem volna megragadni a szobor arckifejezésében is” – árulta el a lap munkatársának, Tukács Orsolyának nyilatkozva a keramikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában