Mentorok irányításával

2019.08.22. 12:20

Csikófogat: kötetbe gyűltek az Orpheusz Írótábor írásai

A Magyar Széppróza Napja alkalmából kiírt irodalmi pályázat legjobb tizenöt résztvevője jöhetett el a képzésre.

Forrás: olvasat.hu

A Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó 2018 februárjában a Magyar Széppróza Napja alkalmából irodalmi pályázatot hirdetett határon túli középiskolás magyar fiatalok számára.

A számos pályamű közül a zsűri által tizenöt legjobbnak ítélt alkotás szerzője részt vehetett a balassagyarmati Orpheusz Írótáborban.

A munka azonban nem ért véget a táborral, a fiatalok az elmúlt év folyamán online kurzusokon vettek részt, mely meghozta gyümölcsét. Idén augusztusban a maroknyi fiatal és a kárpátaljai mentorcsapat újra együtt táborozhatott Balassagyarmaton – számol be az Olvasat írása.

Fotó: olvasat.hu

A cikk felidézi, hogy a képzés egy hete alatt hogyan vették ki a részüket a munkából a mentorok és a vendégelőadók. Turi Bálint színész, improvizációs tréner interaktív csoportfoglalkozást tartott, ahol a fiatalok helyzetfelismeréssel, improvizációval foglalkoztak.

Molnár Krisztina az önismeretről, az önbizalomról tartott interaktív előadást. Végh Attila József Attila-díjas költő, próza- és esszéíró a filozófia és az irodalom összefonódásával ismertette meg a résztvevőket, Hamvas Béla, Kosztolányi, Rilke művein keresztül.

Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó vezetője, a tábor szervezője pedig az irodalmi életről, a publikálási lehetőségekről, a Magyar Írószövetség múltjáról és jelenéről beszélt.

A tábor résztvevői kirándulást tettek Csesztvén, a Madách Kúriában, ahol Csornyij Dávid kárpátaljai költő, a Debreceni Egyetem doktorandusza tartott nekik történelmi előadást. A mentorok a tábor minden napján külön csoportokban foglalkoztak a fiatalokkal.

A humor, groteszk, horror, cselekményépítés rejtelmeibe Kertész Dávid avatta be a csapatát, a prózaírás, novella, műelemzés Shrek Tímea csoportjában került terítékre, Marcsák Gergely a verstan, az ütemhangsúly, az időmértékes verselés gyakorlatával ismertette a fiatalokat, Lőrincz P. Gabriella pedig az interjúkészítést és a tárcaírást mutatta be.

Túl az elméleten, minden résztvevő a gyakorlatban is kipróbálta magát. A tábor főszervezője, a Guttenberg Pál Népfőiskola elnöke, Pánczél András, a tábor záróakkordjaként a Héthatár Irodalmi fesztiválon első ízben gratulálhatott a Csikófogat antológia megjelenéséhez az ifjú szerzőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában