orgonaavatás

2019.07.13. 21:05

Az igényes kultúrára vágyók rendezvénye a Fatemplom Fesztivál

A családias hangulatú fesztivált a Csík Zenekar nyitja meg.

Magyarföld félszáz lelket számláló község Zala megyében, ahol a hétvégén rendezik a már hagyományosnak számító Fatemplom Fesztivált. A bensőséges hangulatú összművészeti rendezvényről a házigazdával, a település volt polgármesterével, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművésszel, érdemes és kiváló művésszel beszélgetett a Magyar Hírlap újságírója, Sárdi Krisztina.

Rátóti Zoltán a fesztivál kezdeteiről elmondta: kilenc évvel ezelőtt csak a templom születésének évfordulóját szerették volna megünnepelni. Megkereste őket Gryllus Dániel, hogy a Kalákával szívesen segítenének a szervezésben, az ő segítségükkel alakult a rendezvény végül több napos, családias fesztivállá, amelyre idén körülbelül 800-1000 főt várnak.

Az idei program egyik legfontosabb eseménye a templom orgonájának szombati avatása.

A templom lelkét adja, ha van igazi orgonája. Eddig csak harmóniumunk és elektromos orgonánk volt, ezzel a majdnem háromszáz síppal megszólaló, igazi orgonával most úgymond magasabb kategóriába léptünk. Idén az egyik barátom, Rákász Gergely fogja először megszólaltatni a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakemberei által épített hangszert.

– mondta Rátóti Zoltán.

A fesztiválon bepótolják a tavaly elmaradt Vujicsics-koncertet, amelynek vendége Szörényi Levente lesz, és a szlovén Petra Widmar is fellép.

Magyarföld volt polgármestere már a jövő évi tervekről is beszélt: mivel a templom felszentelésének akkor lesz a tízéves évfordulója, mindenképpen szeretnék meghívni azokat, akik segítettek felépíteni a templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában