A játszma vége

2019.05.01. 13:38

Operaművészeti „Oscar-díjat” nyert Kurtág György operájának milánói ősbemutatója

A világhírű magyar zeneszerző első, Fin de Partie című operájának milánói ősbemutatója a legjobb világpremier kategóriában kapta az elismerést.

Classical master of the 20th century modern music, award-winning Hungarian composer and pianist Gyorgy Kurtag is pictured next to his wife Marta as he directs the first performance of his new opera the 'Samuel Beckett's Endgame' at the Budapest Music Center (BMC) on February 18, 2016. - Kurtag, born on February 19, 1926 is celebrated by a one-week festival in Budapest, on the occasion of his 90th birthday. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Az International Opera Awards hétfő esti londoni gáláján, a Sadler's Wells Színházban adták a rangos elismeréseket 18 kategóriában, a világpremier kategóriájában nyolc jelölt jutott be a döntőbe.

Fin de Partie című művében Kurtág György Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg, az operát november 15-én mutatták be a milánói Scalában hatalmas sikerrel. A kétórás zenemű a „miniatúrák mesterének” tartott Kurtág leghosszabb alkotása.

A Fin de Partie milánói ősbemutatójának ajánlóját itt tudja megtekinteni:

A legjobb női énekes díját a litván Asmik Grigorian nyerte el, a legjobb férfi énekes kategóriájában az amerikai Charles Castronovo győzött, a legjobb társulatnak a belga Opera Vlaanderent találták.

A legjobb karmester díját Marc Albrecht vihette haza, a legjobb rendezésért Katie Mitchellt ismerték el, életműdíjat Leontyne Price kapott, a legjobb zenekar díját a Royal Opera House nyerte el, a legjobb kórus kategóriában a moszkvai Nagyszínházat tüntették ki.

Az International Opera Awards operaművészeti elismerést 2012-ben alapította Harry Hyman operarajongó filantróp, a díjakat a 28 zenekritikusból és mecénásból álló zsűri ítéli oda.

Borítóképünkön Kurtág György a budapesti Művészetek Palotájában 2016 februárjában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában