Anya-gyermek kapcsolat

2018.12.26. 15:00

Ölbeli játékokat bemutató könyv jelent meg

Sándor Ildikó összeállítása az ősi, mozgással párosuló bizalmi játékokat gyűjtötte csokorba.

Kerekecske, kutacska – Újabb ölbeli játékok címmel jelent meg Sándor Ildikó néprajzkutató, pedagógus kötete, mely a 2005-ben kiadott Tücsökringató című gyűjtemény folytatása – adja hírül a Ma7.

Mint a portál cikkében olvasható, a kilencven újabb ölbeli játékot a kiadó kisgyermekes családoknak, bölcsődei kisgyermek-nevelőknek, óvónőknek ajánlja. Azoknak, akik az ősi hagyományok továbbadását helyezik előtérbe, s meghittségükkel azt a szeretet pótolják, amit a növekvő médiafogyasztással jellemezhető mindennapjainkban a kicsik elvesztenek.

A gyermeki érdeklődést felkeltő világ pedig rendkívül gazdag, a cirógatók, höcögtetők és kézfejcsipkedők eleink bölcsességét, kedvességét idézik. A műfaj leginkább a mondókához hasonlít, fontos, hogy rövid legyen, a rímes-ritmikus szöveget recitáló hanghordozással, vagy énekelve adják elő. Fontos eleme az érintés, illetve a mozgás. A könyv tömören foglalja össze e játék fogalmát, jellemzőit, közérthetően fogalmazza meg stíluselemeit. Külön kitér a csoportos foglalkozásokon, valamint a gyermektáncházban való alkalmazására – foglalja össze a cikk.

Sándor Ildikó konkrét gyakorlati példával illusztrálja a leírtakat. A szerző útmutatójában felhívja a figyelmet, hogy e játéktípus a szülők és nagyszülők körében is népszerű, viszont az ismert „játszások” száma töredéke a korábbi nemzedékek foglalkozásainak.

Ennek oka lehet a többgenerációs együttélési forma felbomlása, valamint a családmodellek átalakulása is.

A kötet jól áttekinthető, az egy hangnemben leírt kották mellé Sándor Ildikó az érintéses kontaktust is pontosan feltünteti, minden szemelvényhez figyelemfelkeltő, ízléses rajz is társul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában